trzy zadania z figur wpisanych w okrag

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
humanistka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2007, o 15:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dęblin

trzy zadania z figur wpisanych w okrag

Post autor: humanistka »

1. W trójkąt ABC wpisano okrąg. Oblicz długość odcinków, na jakie punkty styczności z okręgiem podzieliły boki trójkąta, jeśli |AB|=50cm, |BC|=60 cm, |AC|=46cm.

2. W trapezie równoramiennym krótsza podstawa wynosi 8 cm. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli dłuższą podstawę na 2 odcinki, z których krótszy ma 5 cm. Wiedząc, że w ten trapez można wpisać w okrąg, oblicz :
A. długość dłuższej podstawy
B. długość ramienia
C. długość wysokości

3. Połączono środki boków czworokąta wypukłego ABCD i otrzymano romb. jaki warunek spełnia czworokąt ABCD? odpowiedź uzasadnij.

Bardzo mi zależy zeby jak najszybciej roziwac te zadania;)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trzy zadania z figur wpisanych w okrag

Post autor: Lady Tilly »

humanistka pisze: 3. Połączono środki boków czworokąta wypukłego ABCD i otrzymano romb. jaki warunek spełnia czworokąt ABCD? odpowiedź uzasadnij.
Czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym lub prostokątem. Wynika to z faktu, że przekątne rombu dzielą się na połowy i przecinają się pod katem prostym.
ODPOWIEDZ