Pole prostokąta
Pole prostokąta
Witam. Mam problem z takim zadaniem ,,Oblicz pole prostokąta, którego jeden z boków jest o 35% krótszy od drugiego, a obwód wynosi 1,32m. Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
Pole prostokąta
Jeśli dłuższy bok ma długość x, to krótszy ma długość x(1-0,35)=0,65x.
Obwód prostokąta to 2x+2*0,65x=3,3x=1,32m. Stąd x=0,4m.
Pole prostokąta to x*0,65x=0,4*0,65*0,4=0,104 metra kwadratowego.
Obwód prostokąta to 2x+2*0,65x=3,3x=1,32m. Stąd x=0,4m.
Pole prostokąta to x*0,65x=0,4*0,65*0,4=0,104 metra kwadratowego.