Trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z internetu
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 2 razy
Trapez
Obwód trapezu równoramiennego wynosi 24 jedna podstawa trapezu jest dwa razy dłuzsza od drugiej jego podstawy .Jaka długość moze mieć krotsza podstawa trapezu jesli kwadrat odległości miedzy podstawami trapezu jest mniejszy od 14.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Trapez
a, 2a - podstawy trapezu,
c - ramię trapezu,
h - odległość między podstawami,
\(\displaystyle{ a+2a+2c=24 \\ 3a+2c=24 \\ c= \frac{24-3a}{2} \\ \\ \\ h^2+( \frac{a}{2})^2=c^2 \\ h^2=c^2- \frac{a^2}{4}}\)
c - ramię trapezu,
h - odległość między podstawami,
\(\displaystyle{ a+2a+2c=24 \\ 3a+2c=24 \\ c= \frac{24-3a}{2} \\ \\ \\ h^2+( \frac{a}{2})^2=c^2 \\ h^2=c^2- \frac{a^2}{4}}\)