zad17
o ile więcej pełnych obrotów wykona koło o średnicy 3 stóp od koła o średnicy 4 stóp podczas podróży na dystansie 1 mili? a mila= 5280 stóp
niemam pojęcia -> potrzebuje rozw. na jutro bo inaczej zalicze 1 pomimo ze ejstm w 1gimn to zadani na poziomie chyba 3 albo 2 gimn ;// no i mam wielki problem :[ a nauczyciel nie wytłumaczy nam tego ;((
wiem ze poprawna odp. to 140 razy
z góry wielkiiiee dzięki!! i życie mi uratujecie!!
Koło o średnicy i przeliczanie jednostek.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Koło o średnicy i przeliczanie jednostek.
Więc tak, musisz tutaj policzyć obwody obu kół
Liczymy obwód koła o średnicy 3
Skoro średnica=3 to promien=\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
Obw=\(\displaystyle{ 2\cdot\Pi\cdot r=2\Pi\cdot\frac{3}{2}=3\Pi}\)
Teraz obwód drugiego koła
Skoro średnica=4 to promień=2
Obw=\(\displaystyle{ 2\Pi\cdot r=2\Pi\cdot2=4\Pi}\)
Ilość obrotów jakie wykona koło pierwsze to \(\displaystyle{ \frac{5280}{3\Pi}}\)
Ilość obrotów jakie wykona koło drugie to \(\displaystyle{ \frac{5280}{4\Pi}}\)
Zatem różnica w obrotach to :
\(\displaystyle{ \frac{5280}{3\Pi}-\frac{5280}{4\Pi}=140}\) w przybliżeniu
Liczymy obwód koła o średnicy 3
Skoro średnica=3 to promien=\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
Obw=\(\displaystyle{ 2\cdot\Pi\cdot r=2\Pi\cdot\frac{3}{2}=3\Pi}\)
Teraz obwód drugiego koła
Skoro średnica=4 to promień=2
Obw=\(\displaystyle{ 2\Pi\cdot r=2\Pi\cdot2=4\Pi}\)
Ilość obrotów jakie wykona koło pierwsze to \(\displaystyle{ \frac{5280}{3\Pi}}\)
Ilość obrotów jakie wykona koło drugie to \(\displaystyle{ \frac{5280}{4\Pi}}\)
Zatem różnica w obrotach to :
\(\displaystyle{ \frac{5280}{3\Pi}-\frac{5280}{4\Pi}=140}\) w przybliżeniu