Obliczenie dł.przekątnych rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda
- Podziękował: 1 raz
Obliczenie dł.przekątnych rombu
Obwód rombu wynosi 20cm , a różnica dł.jego przekątnych 2cm.Oblicz dł.przekatnych rombu!?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Obliczenie dł.przekątnych rombu
Jeden bok rombu ma długość 5.
Przekątne:
x, x+2
Połówki przekątnych:
0,5x, 0,5x+1
I tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (0,5x)^{2}+(0,5x+1)^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0,5x^{2}+x-24=0}\)
\(\displaystyle{ x=6 x=-8}\)
Ujemne rozw. odrzucamy, więc przekątne są długości 6 i 8 cm.
Przekątne:
x, x+2
Połówki przekątnych:
0,5x, 0,5x+1
I tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (0,5x)^{2}+(0,5x+1)^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ 0,5x^{2}+x-24=0}\)
\(\displaystyle{ x=6 x=-8}\)
Ujemne rozw. odrzucamy, więc przekątne są długości 6 i 8 cm.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Obliczenie dł.przekątnych rombu
A szkoda.
"Romb to płaska wypukła figura geometryczna, wielokąt. Jest ona szczególnym przypadkiem równoległoboku oraz deltoidu, którego wszystkie cztery boki mają równą długość."
"Romb to płaska wypukła figura geometryczna, wielokąt. Jest ona szczególnym przypadkiem równoległoboku oraz deltoidu, którego wszystkie cztery boki mają równą długość."