Różnica boków w trapezie - oblicznie ich długości.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 8 razy
Różnica boków w trapezie - oblicznie ich długości.
W trapezie o polu \(\displaystyle{ 594cm ^{2}}\) wysokość ma długość \(\displaystyle{ 22cm}\),a różnica pomiędzy podstawami wynosi \(\displaystyle{ 6cm}\). Jaką długość mają podstawy trapezu
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Różnica boków w trapezie - oblicznie ich długości.
pierwsza podstawa=a
druga podstawa= b=a+6
P=594
h=22
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+b)h\\
594=\frac{1}{2}\cdot 22\cdot (a+a+6)}\)
druga podstawa= b=a+6
P=594
h=22
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+b)h\\
594=\frac{1}{2}\cdot 22\cdot (a+a+6)}\)