zad21
półokrąg jest oparty na średnicy AB. Średnicę poszielono na n różnuch częsci.Na kazdym z odcinków zbudowano półokrąg, na przemina po obu stronach średnicy AB. Sprawdż czy linia utworzona od A do B jest dłuższa niż półokrąg AB
zad 20 Oblicz pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez okręgi:
a) o promienicach 7cm i 11 cm
b) o średnicach 5cm i 15 cm
wogóle nie potrafie rozwiązać
prosze o rozwiązanie
obwód i pole koła
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
obwód i pole koła
zadanie 21
Są to okręgi o wspólnym środku
Żeby policzyć pole pierścienia należy od pola większego koła odjąć pole mniejszego koła
\(\displaystyle{ P=\Pi r^2
\newline
P_1=11^2\cdot \Pi = 121\Pi
\newline
P_2=7^2\cdot\Pi=49\Pi
\newline
P=P_1 - P_2 = 121\Pi - 49\Pi = 72\Pi}\)
b) dokładnie tak samo
tylko
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}}\)średnicy
ewline
Znowu od większego pola od
ejmujesz mniejsze i masz
Są to okręgi o wspólnym środku
Żeby policzyć pole pierścienia należy od pola większego koła odjąć pole mniejszego koła
\(\displaystyle{ P=\Pi r^2
\newline
P_1=11^2\cdot \Pi = 121\Pi
\newline
P_2=7^2\cdot\Pi=49\Pi
\newline
P=P_1 - P_2 = 121\Pi - 49\Pi = 72\Pi}\)
b) dokładnie tak samo
tylko
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{2}}\)średnicy
ewline
Znowu od większego pola od
ejmujesz mniejsze i masz