Geometria przestrzenna

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
brzeg24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lis 2007, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeg
Podziękował: 1 raz

Geometria przestrzenna

Post autor: brzeg24 »

Mam problemy z kilkoma zadaniami. proszę o pomoc!

Zad. 1
Podstawą graniastosłupa pochyłego jest prostokąt. Każdy kąt, który tworzy krawędź boczną z krawędziami podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \frac{/pi}{3}}\). Wyznacz kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy.

Zad. 2.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny ABC, którego boki AB i BC mają po 7 cm długości, a długość boku AC jest równa 2 cm. Przez bok AC poprowadzono płaszczyznę nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem /alpha = \(\displaystyle{ \frac{ /pi}{3}}\) i przecinającą przeciwległą krawędź boczną w punkcie D. Oblicz pole otrzymanego przekroju.

Zad. 3.
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2 cm, a kąt między ścianą boczną i płaszczyzną ma miarę \(\displaystyle{ \frac{/pi}{4}}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Geometria przestrzenna

Post autor: Lady Tilly »

brzeg24 pisze:Zad. 3.
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2 cm, a kąt między ścianą boczną i płaszczyzną ma miarę \(\displaystyle{ \frac{/pi}{4}}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
h to wysokość ściany bocznej
H to wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{\sqrt{3}}{3}}=1}\)
\(\displaystyle{ H^{2}+(\frac{\sqrt{3}}{3})^{2}=h^{2}}\)
dalej prosto
brzeg24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lis 2007, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeg
Podziękował: 1 raz

Geometria przestrzenna

Post autor: brzeg24 »

Dla mnie trudno ;/
ODPOWIEDZ