Pomoże mi ktoś w rozwiązaniu tego zadania,bo ja nic nie kapuje z tej matmy,a to jest takie łatwe pewnie tylko nie dla mnie.A więc:Dany jest trójkąt ABC o bokach 6,8,12.Trójkąt A'B'C' ma najdłuższy bok równy 16 i jest podobny do trójkąta ABC.
A)jaka jest skala podobieństwa trój.ABC do trój.A'B'C'?
b)oblicz obwód trój.A'B'C'.
Z góry dzięki.
Trójkąty podobne-zadanie,może ktoś pomoże
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trójkąty podobne-zadanie,może ktoś pomoże
\(\displaystyle{ \frac{a'}{a}=\frac{b'}{b}=\frac{c'}{c}=k=\frac{16}{12}=\frac{b'}{8}=\frac{c'}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Trójkąty podobne-zadanie,może ktoś pomoże
to jest odp.na a). a tam gdzie jest b' i c' nic nie wpisujemy??a mozesz mi jeszcze napisać na b).
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trójkąty podobne-zadanie,może ktoś pomoże
\(\displaystyle{ b'=\frac{16{\cdot}8}{12}}\) oraz \(\displaystyle{ c'=\frac{16{\cdot}6}{12}}\)
\(\displaystyle{ Obw=a'+b'+c'}\)
\(\displaystyle{ Obw=a'+b'+c'}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp