Dowód na sin(180stopni-y)=sin y

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
cycleteam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy

Dowód na sin(180stopni-y)=sin y

Post autor: cycleteam »

Witam

Jak udowodnić że sin(180stopni-y)= sin y ??

y= fi

PROSZĘ O POMOC, PILNE
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Dowód na sin(180stopni-y)=sin y

Post autor: natkoza »

na tej stronce masz ten dowodzik jest on w dowodzie
tw.
a) sin (180-a) = sin a

b) cos (180-a) = -cos a

c) tg (180-a) = -tg a

d) ctg (180-a) = -ctg a
cycleteam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy

Dowód na sin(180stopni-y)=sin y

Post autor: cycleteam »

a może ktoś objaśnić czemu dowód jest taki a nie inny ?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Dowód na sin(180stopni-y)=sin y

Post autor: Lady Tilly »

tu masz ładnie wyjaśnione.
ODPOWIEDZ