Oblicz długości boków prostokąta o obwodzie 1,1 dm. Którego boki są proporcjonalne do odcinków o długości 4 cm i 7 cm
Prosze o pomoc:(
Prostokąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 paź 2007, o 10:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Prostokąt.
Nowe boki maja długość 4x cm i 7x cm. Obwód:
\(\displaystyle{ 2\cdot 4x+2\cdot 7x=11 \\
22x=11 \\
x=0,5}\)
Zatem nowe długosci boków to 2cm i 3,5cm.
\(\displaystyle{ 2\cdot 4x+2\cdot 7x=11 \\
22x=11 \\
x=0,5}\)
Zatem nowe długosci boków to 2cm i 3,5cm.