cztery zadania: trojkat, kolo, czworokat i obraz prostej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
shymo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 wrz 2007, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

cztery zadania: trojkat, kolo, czworokat i obraz prostej

Post autor: shymo »

1. W kole o odleglosci jednego konca srednicy od koncow cieciwy do niej rownoleglej sa rowne 26 i 168cm. Oblicz r kola.

2. Wyznacz wspolrzedne obrazu punktu A = (-2,9) w symetrii wzgledem prostej l:2x-3y+18=0


3.Wyznacz rownania osi symetrii odcinka AB gdzie A=(1,-5) i B=(-3,7).


4.Oblicz katy czworokata ABCD wpisanego w okrag jezeli |kat A|:|kat B|:|kat C|=4:1:2


Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

cztery zadania: trojkat, kolo, czworokat i obraz prostej

Post autor: setch »

3. Wyznacz równanie prostej AB, srodek odcinka AB i na sam koniec równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez środek odcinka AB.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

cztery zadania: trojkat, kolo, czworokat i obraz prostej

Post autor: Lady Tilly »

shymo pisze: 4.Oblicz katy czworokata ABCD wpisanego w okrag jezeli |kat A|:|kat B|:|kat C|=4:1:2
Z gory dziekuje
Niech wierzchołki oznaczają miarę kąta.
W czworokącie wpisanym w okrąg suma przeciwległych kątów
wynosi 180°. więc:
\(\displaystyle{ \frac{A}{B}=\frac{4}{1}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{B}{C}=\frac{1}{2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{A}{C}=2}\) ale \(\displaystyle{ A=180^{o}-C}\) więc \(\displaystyle{ \frac{180^{o}-C}{c}=2}\) dalej dasz sobie radę.
ODPOWIEDZ