witam!
bardzo prosze o pomoc przy zadaniu
Na rysunku przedstawiono trapez równoramienny. Korzystając z danych przedstawionych na rysunku, oblicz:
a) pole trapezu,
b) promień okręgu opisanego na trapezie.
Rysunek: ramię = 5, dłuzsza podstawa = 13, przekątna = 12
Serdeczne dzięki za okazaną pomoc.
Pozdrawiam
obliczanie pola trapezu\okręgu na nim opisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
obliczanie pola trapezu\okręgu na nim opisanego
Ad a. zaznacz na rysunku wysokości (z obydwu dórnych wierzchołkow). Utwożą dwa trójkąty prostokątne, stąd wyliczysz wysokość.
Ad b. Sprawdz, że podane boki twożą trójkąt prostokątny. Srodek okręgu opisanego znajduje się w połowie przeciwprostokątnej.
Ad b. Sprawdz, że podane boki twożą trójkąt prostokątny. Srodek okręgu opisanego znajduje się w połowie przeciwprostokątnej.
obliczanie pola trapezu\okręgu na nim opisanego
Nic nam nie da narysowanie do Ad. a trójkątów prostokątnych, co dalej mam robić?