kąt miedzy przekątnymi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

kąt miedzy przekątnymi

Post autor: ann_u »

Dwa kąty kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) wystają poza pas o szerokości \(\displaystyle{ a}\) o równoległych krawędziach. Boki kwadratu przecinają krawędzie paska w czterech punktach. Wykazać, że przekątne czworokąta, którego wierzchołkami są te punkty, przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ 45}\) stopni.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2022, o 23:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Najpierw możesz rozwiązać przypadek skrajny, gdy jeden wierzchołek kwadratu leży na granicy pasa, a tylko jeden kąt rzeczywiście wystaje. Potem przypadek ogólny możesz do tego sprowadzić poprzez odpowiednie przesunięcia równoległe.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: ann_u »

Rysunek:
Załączniki
rys.png
rys.png (4.74 KiB) Przejrzano 791 razy
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Nawiązując do Twojego rysunku, przypadek szczególny łatwy do rozwiązania jest taki, że górny wierzchołek kwadratu jest dokładnie na górnej linii – granicy pasa, czyli gdy jedna z odciętych części kwadratu redukuje się do punktu.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: ann_u »

Ok niech będzie i jak wykazać to 45 stopni wtedy?
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Jest kilka odcinków o długości \(\displaystyle{ a}\). Może uda Ci się znaleźć jakieś trójkąty przystające?
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: ann_u »

A jaki byłby wtedy rysunek??
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

Taki, jaki narysujesz.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: matmatmm »

3a174ad9764fefcb pisze: 18 lip 2022, o 17:58 Najpierw możesz rozwiązać przypadek skrajny, gdy jeden wierzchołek kwadratu leży na granicy pasa, a tylko jeden kąt rzeczywiście wystaje. Potem przypadek ogólny możesz do tego sprowadzić poprzez odpowiednie przesunięcia równoległe.
3a174ad9764fefcb, jak chcesz sprowadzić przypadek ogólny do przypadku skrajnego? Zupełnie tego nie widzę.
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

matmatmm, dzięki za zainteresowanie. Ponieważ chcemy, żeby obie przekątne miały wspólny koniec, to przesuńmy jedną z nich równolegle. Na rysunku ann_u możemy na przykład przesunąć przekątną "\" w prawo tak, żeby górne końce przekątnych się pokryły. Wtedy końce przekątnych nadal leżą na prostych wyznaczających pas, ale rysunek się nieco rozjeżdża, więc jeszcze trzeba przesunąć kwadrat.

Na rysunku ann_u jedna z przekątnych wygląda na równoległą do boku kwadratu. W ogólnym przypadku tak nie jest, zwłaszcza jeśli bok kwadratu jest równy szerokości pasa, co akurat na rysunku nie jest zachowane.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: matmatmm »

Rozumiem na czym polega ten "skrajny" przypadek (i nawet wiem jak udowodnić w nim tezę). Rzecz w tym, że nijak nie potrafię sprowadzić ogólnego przypadku do tego skrajnego.

W międzyczasie wpadłem na inne rozwiązanie zadania, chociaż chyba niezbyt eleganckie.

Przy oznaczeniach z rysunku udało mi się pokazać, że

\(\displaystyle{ \tg \beta=\frac{\sin\alpha}{1-\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \tg \gamma=\frac{\cos\alpha}{1-\sin\alpha}}\)

Stąd łatwo dojść do równości \(\displaystyle{ \tg(180-\beta-\gamma)=1}\).
Załączniki
geogebra-export.png
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

matmatmm, pozwoliłem sobie uzupełnić Twój rysunek.
pierwsze-przesunięcie.png
Pierwszy krok polega na przesunięciu jednej przekątnej i kwadratu o wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{WZ}}\). Potem jeszcze trzeba będzie przesunąć otrzymany kwadrat o wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{A'W'}}\).

Dodano po 4 godzinach 42 minutach 42 sekundach:
Pytanie premia: czy proste \(\displaystyle{ WY}\), \(\displaystyle{ XZ}\) i \(\displaystyle{ AC}\) (wg oznaczeń z ostatniego rysunku) mają punkt wspólny?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: JHN »

Może nie najpiękniej i zapis skrótowy, ale skutecznie...
Lemat:
W trójkącie prostokątnym o przeciwprostokątnej \(c\), wysokości opuszczonej na nią \(h\) i kącie ostrym \(\beta\) zachodzi
\[c=\frac{2h}{\sin2\beta}\]
  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
    001.jpg
    gdzie \(x,\, \alpha\) są dobrze określone i \(d(m,k)=d(m,l)\)
  2. \(d(B,k)={a\sqrt2\over2}\cos\alpha-{a\over2}+x,\\ d(C,k)={a\over2}-x+{a\sqrt2\over2}\sin\alpha,\\ d(C,l)={a\over2}+x-{a\sqrt2\over2}\sin\alpha,\\ d(D,l)={a\sqrt2\over2}\cos\alpha-{a\over2}-x\)
  3. na mocy lematu
    \(|KL|=\frac{a\sqrt2\cos\alpha-a+2x}{\cos2\alpha}, \\ |LP|=\frac{a\sqrt2\sin\alpha+a-2x}{\cos2\alpha},\\ |QM|=\frac{-a\sqrt2\sin\alpha+a+2x}{\cos2\alpha},\\ |MN|=\frac{a\sqrt2\cos\alpha-a-2x}{\cos2\alpha}\)
  4. \(S_{KLMN}=\frac{\sqrt2\cos\alpha-1}{\cos2\alpha}a^2\)
  5. \(|MP|=\frac{a}{\sin(45^\circ-\alpha)}=\frac{\sqrt2}{\cos\alpha-\sin\alpha}a
    \\ |LQ|=\frac{a}{\sin(45^\circ+\alpha)}=\frac{\sqrt2}{\cos\alpha+\sin\alpha}a\\
    |KP|=\frac{a\sqrt2\cos\alpha+a\sqrt2\sin\alpha}{\cos2\alpha}=\frac{\sqrt2}{\cos\alpha-\sin\alpha}a=|MP|\\
    |NQ|=\frac{a\sqrt2\cos\alpha-a\sqrt2\sin\alpha}{\cos2\alpha}=\frac{\sqrt2}{\cos\alpha+\sin\alpha}a=|LQ|\)
  6. z tw. Carnota:
    \(|KM|=\sqrt{|KP|^2+|MP|^2-2\cdot|KP|\cdot|MP|\cdot\cos(45^\circ-\alpha)}=\frac{a\sqrt2}{\cos\alpha-\sin\alpha}\sqrt{2-2\cos(45^\circ-\alpha)}\\
    |LN|=\sqrt{|LQ|^2+|NQ|^2-2\cdot|LQ|\cdot|NQ|\cdot\cos(45^\circ+\alpha)}=\frac{a\sqrt2}{\cos\alpha+\sin\alpha}\sqrt{2-2\cos(45^\circ+\alpha)}\)
    zatem
    \(|KM|\cdot|LN|=\frac{2a^2\sqrt{4-4\sqrt2\cos\alpha+2\cos^2\alpha-2\sin^2\alpha}}{\cos2\alpha}
    \)
  7. wobec
    \(S_{KLMN}={1\over2}\cdot|KM|\cdot|LN|\cdot\sin\gamma\)
    mamy
    \(\sin\gamma=\frac{2S_{KLMN}}{|KM|\cdot|LN|}=\frac{2a^2(\sqrt2\cos\alpha-1)}{\cos2\alpha}\cdot\frac{\cos2\alpha}{2a^2\sqrt{4-4\sqrt2\cos\alpha+2\cos^2\alpha-2\sin^2\alpha}}=\sqrt{\frac{(\sqrt2\cos\alpha-1)^2}{2-4\sqrt2\cos\alpha+4\cos^2\alpha}}={\sqrt2\over2}\)
    co jest równoważne tezie!
Pozdrawiam
3a174ad9764fefcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 41 razy

Re: kąt miedzy przekątnymi

Post autor: 3a174ad9764fefcb »

JHN, bardzo ładne rozwiązanie, tylko niepotrzebnie dorzuciłeś do niego tyle trygonometrii.
JHN pisze: 20 lip 2022, o 22:33 \(
|KP|=\frac{a\sqrt2\cos\alpha+a\sqrt2\sin\alpha}{\cos2\alpha}=\frac{\sqrt2}{\cos\alpha-\sin\alpha}a=|MP|\\
|NQ|=\frac{a\sqrt2\cos\alpha-a\sqrt2\sin\alpha}{\cos2\alpha}=\frac{\sqrt2}{\cos\alpha+\sin\alpha}a=|LQ|\)
Jak najbardziej, trójkąty \(\displaystyle{ PMK}\) i \(\displaystyle{ QNL}\) są równoramienne, bo trójkąt o dwóch równych wysokościach jest równoramienny.

Dalej, wysokości tychże trójkątów opuszczone z wierzchołków \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ \frac12(45^{\circ}-\alpha)+\frac12(45^{\circ}+\alpha)=45^{\circ}}\). Następnie, ten kąt jest równy \(\displaystyle{ \gamma}\), z twierdzenia o kątach o ramionach wzajemnie prostopadłych.
ODPOWIEDZ