Wielokąty foremne
-
- Użytkownik
- Posty: 409
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 2 razy
Wielokąty foremne
Cześć Wszystkim,
potrzebuję pomocy przy zadaniu o treści: Kwadrat i sześciokąt foremny mają równe pola. Ile razy dłuższy jest bok kwadratu od boku sześciokąta?
Robię to w ten sposób, że wyznaczam ze wzoru na pole kwadratu długość boku oraz ze wzoru na pole sześciokąta foremnego długość boku i wyliczam stosunek boku kwadratu do boku sześciokąta. Niestety nie wychodzi mi rozwiązanie jak w odpowiedziach.
Załączam moje zapiski. Odpowiedź ma być \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[4]{108} }{2} }\) razy
potrzebuję pomocy przy zadaniu o treści: Kwadrat i sześciokąt foremny mają równe pola. Ile razy dłuższy jest bok kwadratu od boku sześciokąta?
Robię to w ten sposób, że wyznaczam ze wzoru na pole kwadratu długość boku oraz ze wzoru na pole sześciokąta foremnego długość boku i wyliczam stosunek boku kwadratu do boku sześciokąta. Niestety nie wychodzi mi rozwiązanie jak w odpowiedziach.
Załączam moje zapiski. Odpowiedź ma być \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[4]{108} }{2} }\) razy
-
- Użytkownik
- Posty: 409
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Wielokąty foremne
Ok, wychodzi, dobrze robię?
Dodano po 2 minutach 20 sekundach:
Czyli podnosząc jakikolwiek ułamek do jakiejkolwiek potęgi, to jest to ta sama liczba?
Dodano po 2 minutach 20 sekundach:
Czyli podnosząc jakikolwiek ułamek do jakiejkolwiek potęgi, to jest to ta sama liczba?
-
- Administrator
- Posty: 34123
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Re: Wielokąty foremne
Popsułeś na samym końcu, bo powinno Ci wyjść \(\displaystyle{ =\frac{108}{2^4}}\) (na tym koniec).
A to z odpowiedzi podniesione do czwartej da to samo.
Dlatego Twój wynik jest taki sam jak ten z odpowiedzi.
Ps. Powinieneś zacząć zapisywać matmę w latechu; patrz (możesz kliknąć na cytuj i podejrzeć) : \(\displaystyle{ 2^{\frac{1}{2}}}\).
A to z odpowiedzi podniesione do czwartej da to samo.
Dlatego Twój wynik jest taki sam jak ten z odpowiedzi.
Ps. Powinieneś zacząć zapisywać matmę w latechu; patrz (możesz kliknąć na cytuj i podejrzeć) : \(\displaystyle{ 2^{\frac{1}{2}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Re: Wielokąty foremne
To sztuka dla sztuki.
Np tak \(\displaystyle{ \left[\left(\frac{2^{0,5}\cdot 3^{0,75}}{2}\right)^4\right]^{0,25}}\) podnosisz do czwartej Twoje, a potem pierwiastkujesz.
Np tak \(\displaystyle{ \left[\left(\frac{2^{0,5}\cdot 3^{0,75}}{2}\right)^4\right]^{0,25}}\) podnosisz do czwartej Twoje, a potem pierwiastkujesz.