W trapez rownoramienny wpisano okrag ....
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
W trapez rownoramienny wpisano okrag ....
W trapez rownoramienny wpisano okrag o promieniu 4 cm. Ramie trapezu ma dlugosc 10 cm. Punkty stycznosci okregu z ramionami trapezu dzielą obwód trapezu na dwie częsci. Oblicz stosunek tych części.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
W trapez rownoramienny wpisano okrag ....
Oznaczenia:
a-odcinek który powstał poprzez podzielenie dłuzszej podstawy przez wysokośc poprowadzona w wierzchołka krótszej podstawy
b-krótsza podstawa
h=8 wysokość
b+2a- dłuzsza podstawa
\(\displaystyle{ a=\sqrt{10^2=8^2}=6}\)
Układamy równanie wykorzystując fakt że: suma podstaw jest ówna sumie dwóch ramieon trapezu
\(\displaystyle{ 2\cdot 10=2a+2b\\
b=4}\)
Gdy poprowadzisz promień do punktu styczności i do punktu połowy dłuzszej podstawy. To zauważysz że te promienie i połowa podstawy i część ramienia tworza deltoid. Czyli gdy: długośc podstawy równa jest 16 to ta część ramienia (k) jest równa k=8
I stosunek:
\(\displaystyle{ t=\frac{4+ 2\cdot 2}{16+ 2\cdot 8}=\frac{1}{4}}\).
Sorki że tak chaotycznie ale starałam się
a-odcinek który powstał poprzez podzielenie dłuzszej podstawy przez wysokośc poprowadzona w wierzchołka krótszej podstawy
b-krótsza podstawa
h=8 wysokość
b+2a- dłuzsza podstawa
\(\displaystyle{ a=\sqrt{10^2=8^2}=6}\)
Układamy równanie wykorzystując fakt że: suma podstaw jest ówna sumie dwóch ramieon trapezu
\(\displaystyle{ 2\cdot 10=2a+2b\\
b=4}\)
Gdy poprowadzisz promień do punktu styczności i do punktu połowy dłuzszej podstawy. To zauważysz że te promienie i połowa podstawy i część ramienia tworza deltoid. Czyli gdy: długośc podstawy równa jest 16 to ta część ramienia (k) jest równa k=8
I stosunek:
\(\displaystyle{ t=\frac{4+ 2\cdot 2}{16+ 2\cdot 8}=\frac{1}{4}}\).
Sorki że tak chaotycznie ale starałam się
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, o 13:43 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
W trapez rownoramienny wpisano okrag ....
Dzieki.
Tylko jeszcze jakbyś mi powiedziała co znaczy te: cdot
oraz skad wiemy:
Tylko jeszcze jakbyś mi powiedziała co znaczy te: cdot
oraz skad wiemy:
Justka pisze:b+2a- dłuzsza podstawa