Planimetria - twierdzenie sinusów, cosinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Olunia0252
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2022, o 18:44
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Planimetria - twierdzenie sinusów, cosinusów

Post autor: Olunia0252 »

Hej, pilnie potrzebuje pomocy z tymi przykładami, z góry dziękuję... :* :roll: :roll:


Rozwiąż trójkąt o bokach i kącie \(\displaystyle{ a=5, b=4 ,\alpha=60^\circ}\) ( korzystając z sinusów )

Oblicz długość boku \(\displaystyle{ c}\) trójkąta, jeśli \(\displaystyle{ a = 2, b = 6, \gamma = 120^\circ}\) ( korzystając z cosinusów )

Oblicz cosinus kąta lezącego naprzeciw najdłuższego boku trójkąta o bokach \(\displaystyle{ a=25, b=7, c=24}\)
Jest trójkątem ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym?
Ostatnio zmieniony 24 maja 2022, o 19:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7910
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1670 razy

Re: Planimetria - twierdzenie sinusów, cosinusów

Post autor: janusz47 »

Z czym masz problem ?

Z narysowaniem trójkątów?

Z Twierdzeniem Sinusów ?

Z Twierdzeniem Kosinusów ?
ODPOWIEDZ