prosta połowiąca wielokąt wypukły

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wojciechfil20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: wojciechfil20 »

Udowodnij, że istnieje prosta połowiąca jednocześnie pole i obwód dowolnego wielokąta wypukłego.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2022, o 20:48 przez wojciechfil20, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: piasek101 »

wojciechfil20 pisze: 2 maja 2022, o 20:31 Udowodnij, że istnieje prosta połowiąca jednocześnie pole i objętość dowolnego wielokąta wypukłego.
Może obwód ?
wojciechfil20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: wojciechfil20 »

Oczywiście chodziło o obwód.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: janusz47 »

Najprościej metodą nie wprost.

Metodę wprost przedstawił Pan Krzysztof Omiljanowski:

http://www.aezpbil.matematyka.wroc.pl/c ... d-trojkata
Ostatnio zmieniony 3 maja 2022, o 15:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: nie wprost.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: a4karo »

janusz47 pisze: 3 maja 2022, o 07:45 Najprościej metodą niewprost.

Metodę wprost przedstawił Pan Krzysztof Omiljanowski:

http://www.aezpbil.matematyka.wroc.pl/c ... d-trojkata
Super rada. Metoda działa dla trójkątów. Krzysztof pisze o prostokącie z "odgryzionym" rogiem tak:
Czy dla figury obok istnieje prosta, która dzieli jej pole i obwód na połowy?
To zadanie jest beznadziejne rachunkowo, tzn. wyznaczenie takiej prostej wzorem jest niemożliwe.
Jednak można łatwo uzasadnić istnienie takiej prostej.
Jak widać, metoda wprost nie stosuje się to ciut bardziej skomplikowanych od trójkąta figur.


Idea dowodu jest taka:
Dla każdego `0\le varphi\le \pi` istnieje prosta `x\cos\varphi +x\sin\varphi +K_{\varphi}=0`, która dzieli pole figury na połowę. Niech `P(\varphi)` oznacza różnicę długości brzegów figury, które są po obu stronach prostej.

Jeżeli pokażemy, że `P` jest funkcją ciągłą, to istnienie prostej wyniknie z własności Darboux, bo `P(0)=-P(\pi)`
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: kerajs »

Se napisze:
Wielokąt wypukły ma punkt ciężkości, a każda prosta dzieląca jego pole na równe części przechodzi przez ten punkt.
Wybieram dowolną taką prostą. Dzieli ona obwód na dwie części. Jeśli są równe to wybrana jest prostą potwierdzającą tezę, a jeśli nie to koloruję je na dwa różne kolory (załóżmy że niebieski był fragment obwodu był dłuższy od żółtego). Teraz obracam prostą wokół punktu ciężkości co powoduje przesuwanie się (żółtego i niebieskiego) fragmentu obwodu. Po obrocie o kąt półpełny części obwodu zamieniły się kolorami (teraz żółty jest dłuższy). Ponieważ zmiany długości odbywały się w sposób ciągły to musiał istnieć kąt (lub kąty) obrotu gdzie kolorowe fragmenty obwodu miały jednakową długość.

Dodano po 5 minutach 40 sekundach:
Ups, zbyt długo pisałem. Niestety, w odróżnieniu od pozostałych użytkowników, nie mam opcji kasowania postów więc pozostanie, mimo dublowania sugestii a4karo.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: a4karo »

kerajs pisze: 3 maja 2022, o 09:58 Se napisze:
Wielokąt wypukły ma punkt ciężkości, a każda prosta dzieląca jego pole na równe części przechodzi przez ten punkt.


Dodano po 5 minutach 40 sekundach:
Ups, zbyt długo pisałem. Niestety, w odróżnieniu od pozostałych użytkowników, nie mam opcji kasowania postów więc pozostanie, mimo dublowania sugestii a4karo.
To stwierdzenie nie jest prawdziwe. Wyobraźmy sobie figurę składającą się z półkola oraz prostokąta zbudowanego na jego średnicy. Dobierzmy drugi bok prostokąta tak, aby środek ciężkości układu znalazł się w punkcie `O` na środku średnicy. Łatwo widać, że dla prostych przechodzących przez `O` i prawie równoległych do średnicy pola trójkątów wyciętych z prostokąta będą większe, niz pola wycinków kołowych z drugiej strony.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: kerajs »

Słusznie, spartaczyłem to. Akurat tu przycisk X byłby przydatny.
wojciechfil20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: wojciechfil20 »

Jak uzasadnić, że \(\displaystyle{ P( \varphi )}\) jest funkcją ciągłą?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: a4karo »

Można na pzykład tak: pokazać, że proste odpowiadające bliskim argumentom są w pewnym sensie blisko siebie. A stąd i z faktu, że prosta przechodząca przez wnętrze figury wypukłej przecina jej brzeg dokładnie w dwóch punktach wyniknie, że punkty przecięć takich prostych z brzegiem są blisko siebie.
wojciechfil20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: wojciechfil20 »

a4karo pisze: 3 maja 2022, o 09:42 Dla każdego `0\le varphi\le \pi` istnieje prosta `x\cos\varphi +x\sin\varphi +K_{\varphi}=0`, która dzieli pole figury na połowę.
Skąd wzięły się tutaj funkcje trygonometryczne? Czym jest tutaj \(\displaystyle{ \varphi}\)? Czym jest tutaj \(\displaystyle{ x}\)? Co oznaczna \(\displaystyle{ K_{\varphi}}\)?

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Jedyne co tu rozumiem to własność Darboux.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: a4karo »

Przepraszam za literówkę. Powinno być `y\cos\varphi +x\sin\varphi +K_{\varphi}=0`.

Czy znasz równanie prostej na płaszczyżnie: `ax+by+c=0`? No to to powyższe jest właśnie równaniem rodziny prostych: dla każdego `\varphi` mamy jedną prostą, która jest nachylona do osi `OX` pod kątem `\tan \varphi`.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: timon92 »

łatwiej chyba patrzeć na proste połowiące obwód i pokazać, że jedna z nich połowi też pole (to w zasadzie oczywiste, bo różnica pól tych dwóch wielokątów zmienia się kawałkami liniowo)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: a4karo »

Pewnie łatwiej :)
wojciechfil20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Re: prosta połowiąca wielokąt wypukły

Post autor: wojciechfil20 »

Na jakiej zasadzie miałbym udowodnić to, że jedna z nich połowi też pole? Nie rozumiem "bo różnica pól tych dwóch wielokątów zmienia się kawałkami liniowo". Jakimi kawałkami?
ODPOWIEDZ