Punkt na prostych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Punkt na prostych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Na boku \(\displaystyle{ AB }\) jest punkt \(\displaystyle{ M}\); i zbudowano kwadraty \(\displaystyle{ AMCD }\) i \(\displaystyle{ MEFB}\) ; i opisano na nich okregi; ich punkty wspólne to \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ N}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ N}\) jest na prostych \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AE}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Punkt na prostych

Post autor: a4karo »

Niech `A=(-1,0), B=(1,0), M=(0,0)`. Wtedy `C=(0,1), D=(-1,-1), E=(0,-1), F=(1,-1)`. Okręgi są styczne, więc `M=N`, ale ten punkt nie leży ani na `BC` ani na `AE`
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Re: Punkt na prostych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Okręgi są styczne
no ale styczne są te wpisane a nie opisane...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Punkt na prostych

Post autor: a4karo »

No nie. Te kwadraty leżą po różnych stronach prostej `AB`, zgodnie z regułą, że wierzchołki oznaczamy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Re: Punkt na prostych

Post autor: mol_ksiazkowy »

po różnych stronach prostej
można zbadac oba przypadki...
ODPOWIEDZ