Zadanie z równoległobokiem
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 mar 2022, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Zadanie z równoległobokiem
We wnętrzu równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) obrano punkt \(\displaystyle{ P}\) taki, że \(\displaystyle{ \angle ABP= \angle ADP}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ \angle DAP= \angle DCP}\).
Ostatnio zmieniony 9 mar 2022, o 14:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Zadanie z równoległobokiem
Z równości kątów \(\displaystyle{ \angle ABP= \angle ADP }\)
wynika, że trójkąt \(\displaystyle{ \Delta ABD }\) jest równoramienny - długości jego ramion \(\displaystyle{ \overline{AB}, \ \ \overline{AD} }\) są równe.
Równoległobok jest rombem.
W rombie trójkąt \(\displaystyle{ \Delta ADC }\) jest też trójkątem równoramiennym o długości ramion \(\displaystyle{ |\overline{AD}|= |\overline{CD}|.}\)
W trójkącie równoramiennym kąty przy podstawie mają miary równe.
Stąd
\(\displaystyle{ |\angle DAP| = |\angle DCP|. }\)
wynika, że trójkąt \(\displaystyle{ \Delta ABD }\) jest równoramienny - długości jego ramion \(\displaystyle{ \overline{AB}, \ \ \overline{AD} }\) są równe.
Równoległobok jest rombem.
W rombie trójkąt \(\displaystyle{ \Delta ADC }\) jest też trójkątem równoramiennym o długości ramion \(\displaystyle{ |\overline{AD}|= |\overline{CD}|.}\)
W trójkącie równoramiennym kąty przy podstawie mają miary równe.
Stąd
\(\displaystyle{ |\angle DAP| = |\angle DCP|. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 mar 2022, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Zadanie z równoległobokiem
Konstruujemy równoległobok \(\displaystyle{ APED. }\)
\(\displaystyle{ |\angle DAP| = |\angle DEP|}\) - kąty przeciwległe w równoległoboku
Łączymy wierzchołek \(\displaystyle{ C }\) równoległoboku z punktem \(\displaystyle{ E }\)
Wykazujemy, że trójkąty \(\displaystyle{ \Delta ABP \equiv \Delta DCE }\) (cecha bkb)
Na czorokącie \(\displaystyle{ DPCE }\) opisujemy okrąg.
Kąty wpisane oparte na tym samym łuku \(\displaystyle{ DP }\) mają równe miary:
\(\displaystyle{ |\angle DEP| = |\angle PCD|. }\)
Stąd
\(\displaystyle{ |\angle DAP |= |\angle DCP|. }\)
\(\displaystyle{ |\angle DAP| = |\angle DEP|}\) - kąty przeciwległe w równoległoboku
Łączymy wierzchołek \(\displaystyle{ C }\) równoległoboku z punktem \(\displaystyle{ E }\)
Wykazujemy, że trójkąty \(\displaystyle{ \Delta ABP \equiv \Delta DCE }\) (cecha bkb)
Na czorokącie \(\displaystyle{ DPCE }\) opisujemy okrąg.
Kąty wpisane oparte na tym samym łuku \(\displaystyle{ DP }\) mają równe miary:
\(\displaystyle{ |\angle DEP| = |\angle PCD|. }\)
Stąd
\(\displaystyle{ |\angle DAP |= |\angle DCP|. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22225
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Zadanie z równoległobokiem
To warto pokazać, że się da...janusz47 pisze: ↑9 mar 2022, o 22:34 Konstruujemy równoległobok \(\displaystyle{ APED. }\)
\(\displaystyle{ |\angle DAP| = |\angle DEP|}\) - kąty przeciwległe w równoległoboku
Łączymy wierzchołek \(\displaystyle{ C }\) równoległoboku z punktem \(\displaystyle{ E }\)
Wykazujemy, że trójkąty \(\displaystyle{ \Delta ABP \equiv \Delta DCE }\) (cecha bkb)
Na czorokącie \(\displaystyle{ DPCE }\) opisujemy okrąg.
Kąty wpisane oparte na tym samym łuku \(\displaystyle{ DP }\) mają równe miary:
\(\displaystyle{ |\angle DEP| = |\angle PCD|. }\)
Stąd
\(\displaystyle{ |\angle DAP |= |\angle DCP|. }\)