Min-max

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Min-max

Post autor: mol_ksiazkowy »

Na płaszczyźnie jest \(\displaystyle{ n}\) różnych punktów, oraz największa z odległości (między nimi) to \(\displaystyle{ M}\), a najmniejsza to \(\displaystyle{ m}\). Co można z tego wnioskować o \(\displaystyle{ \frac{M}{m} }\) ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Min-max

Post autor: kerajs »

Tylko tyle, że \(\displaystyle{ \frac{M}{m}>1 }\) .
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Min-max

Post autor: pesel »

Dlaczego mocna nierówność? Przecież mogą być trzy punkty, które są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Może być też tylko dwa punkty. Wtedy \(\displaystyle{ m=M}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Min-max

Post autor: a4karo »

Myślę, że w zadaniu chodzi o wyznaczenie \(\displaystyle{ \min \frac Mm}\) w zależnośći od `n`. Górnego ograniczenia oczywiście nie ma.
Dla `n=2,3` dolnym ograniczeniem, jak zauważył pesel jest `1`.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Min-max

Post autor: Elayne »

Zadanie można zinterpretować na różne sposoby. Skąd wiadomo, że nie chodzi tu o np. najmniejszą absolutną resztę [jest to nawiązanie do tytułu tematu].
ODPOWIEDZ