Zadanie z pięciokątem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
arq1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sty 2022, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Zadanie z pięciokątem

Post autor: arq1234 »

Wie ktoś jak rozwiązać to zadanie?
Dany jest pięciokąt wypukły o obwodzie 20 i polu 21. W odległości 1 od boków tego pięciokąta , na zewnątrz narysowano proste równoległe do tych boków, które przecinając się utworzyły większy pięciokąt. Ile razy większe jest jego pole od pola danego pięciokąta? Wynik zaokrąglij do części setnych.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Zadanie z pięciokątem

Post autor: JHN »

Promień okręgu wpisanego w dany pięciokąt spełnia równanie \(21={1\over2}\cdot 20\cdot r\), czyli \(r={21\over10}\). Promień okręgu wpisanego w dorysowany pięciokąt \(R=r+1={31\over10}\). Pięciokąty są podobne w skali \(k={R\over r}={31\over21}\), a stosunek ich pół jest równy kwadratowi skali podobieństwa...

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zadanie z pięciokątem

Post autor: a4karo »

JHN pisze: 7 lut 2022, o 18:00 Promień okręgu wpisanego w dany pięciokąt spełnia równanie \(21={1\over2}\cdot 20\cdot r\), czyli \(r={21\over10}\). Promień okręgu wpisanego w dorysowany pięciokąt \(R=r+1={31\over10}\). Pięciokąty są podobne w skali \(k={R\over r}={31\over21}\), a stosunek ich pół jest równy kwadratowi skali podobieństwa...

Pozdrawiam
A skąd założenie, że jest opisany na okręgu? A nawet jak jest, to czemu ten większy ma być?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Zadanie z pięciokątem

Post autor: JHN »

a4karo pisze: 7 lut 2022, o 19:04 A skąd założenie, że jest opisany na okręgu?
W swojej wyobraźni "przeczytałem", że pięciokąt jest foremny... ;)

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zadanie z pięciokątem

Post autor: a4karo »

Nie wiem zresztą czy zadanie ma jednoznaczne rozwiązanie gdy pięciokąt nie jest foremny...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zadanie z pięciokątem

Post autor: kerajs »

arq1234 pisze: 7 lut 2022, o 16:18 Dany jest pięciokąt wypukły o obwodzie 20 i polu 21.
Jeśli obwód pięciokąta foremnego wynosi 21 to jego pole nie wynosi 20, i vice versa.

Przypuszczam, że faktycznie pominięto warunek wpisywalności okręgu w pięciokąt, skoro za nim idzie i podobieństwo pięciokątów.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Zadanie z pięciokątem

Post autor: JHN »

kerajs pisze: 8 lut 2022, o 09:18 Jeśli obwód pięciokąta foremnego wynosi 21 to jego pole nie wynosi 20, i vice versa.
Zamieniłeś dane, ale to nieważne - wniosek jest istotny... po niewczasie i ja do tego doszedłem...
kerajs pisze: 8 lut 2022, o 09:18 Przypuszczam, że faktycznie pominięto warunek wpisywalności okręgu w pięciokąt, skoro za nim idzie i podobieństwo pięciokątów.
I wtedy moje rozumowanie jest OK

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ