Rozwiązywanie zadań z planimetrii przy użyciu środków ciężkości

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tomula358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 paź 2019, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 27

Rozwiązywanie zadań z planimetrii przy użyciu środków ciężkości

Post autor: tomula358 »

Witam, ostatnio mi się przypomniała taka metoda rozwiązywania zadań, że umieszczało się konkretne masy w wierzchołkach jakiejś figury i można było potem z tego dowodzić jakieś stosunki długości odcinków czy coś, ale widziałem to tylko raz i sam już nie pamiętam jak w ogóle przeprowadzić coś takiego (wydaje mi się że intuicyjnie rozumiem pojęcie środka ciężkości), a w internecie trudno mi znaleźć jakiekolwiek przydatne informacje na ten temat. Natknąłem się ostatnio na zadanie z matury próbnej o treści "W trójkącie ABC poprowadzono środkową CD i wyznaczono na niej taki punkt E, że \(\displaystyle{ \frac{|CE|}{|ED|} = \frac{1}{3}}\). Prosta przechodząca przez punkty AE przecina bok BC w punkcie P. Wykaż, że \(\displaystyle{ \frac{|CP|}{|PB|} = \frac{1}{6}}\)" i tu się właśnie zastanaiwałem czy udałoby się to zastosować. Chętnie dowiedziałbym się jak ogólnie rozwiązuje się zadania geometryczne przy użyciu tych mas.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Re: Rozwiązywanie zadań z planimetrii przy użyciu środków ciężkości

Post autor: a4karo »

Jest takie fajne zadanie: jeżeli `W` jest wielokątem wypukłym i `P` dowolnym punktem w jego wnętrzu, to rzut prostokątny `P` na pewną prostą zawierająca bok wielokąta leży na boku wielokąta.

Pomyśl jak to rozwiązać korzystając z masy :)
tomula358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 paź 2019, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 27

Re: Rozwiązywanie zadań z planimetrii przy użyciu środków ciężkości

Post autor: tomula358 »

a4karo pisze: 15 gru 2021, o 13:11 Jest takie fajne zadanie: jeżeli `W` jest wielokątem wypukłym i `P` dowolnym punktem w jego wnętrzu, to rzut prostokątny `P` na pewną prostą zawierająca bok wielokąta leży na boku wielokąta.

Pomyśl jak to rozwiązać korzystając z masy :)
no właśnie nie pamietam jak sie do tego podchodzilo
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Re: Rozwiązywanie zadań z planimetrii przy użyciu środków ciężkości

Post autor: a4karo »

Załóż, że tak nie jest. Pomyśl co wynika z umieszczenia masy w punkcie `P`
tomula358
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 5 paź 2019, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
wiek: 27

Re: Rozwiązywanie zadań z planimetrii przy użyciu środków ciężkości

Post autor: tomula358 »

a4karo pisze: 15 gru 2021, o 15:38 Załóż, że tak nie jest. Pomyśl co wynika z umieszczenia masy w punkcie `P`
no nie wiem niestety
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22219
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3756 razy

Re: Rozwiązywanie zadań z planimetrii przy użyciu środków ciężkości

Post autor: a4karo »

Gdzie leży środek ciężkości tego układu?
ODPOWIEDZ