kilka zadań które będe miała na sprawdzianie prawdopodo

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
KasienkaNurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: oborniki
Podziękował: 6 razy

kilka zadań które będe miała na sprawdzianie prawdopodo

Post autor: KasienkaNurek »

Zad 1
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 i 8 cm. Oblicz:
a) pole koła opisanego na tym trójkącie
b) długość okręgu wpisanego w ten trójkąt
c) długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego

Zad 2
Dany jest trójkąt równoboczny o boku długości 4 cm. Z każdego wirzchołka trójkąta zakreślono koło o promieniu długości 2 cm. Oblicz pole wyciętej z tego trójkąta figury przez zakreślone koła.

Zad 3
Prostokąt P o obwodzie 24(pierwiastek z 3 + 3) jest podobny do prostokąta P1 którym przekątna d=8 pierwiastek z 3, i jest nachylona do dłuższego boku pod kątem 30 stopni oblicz:
a) Skale podobieństwa
b) pole prostokąta P

Zad 4
Ramię trapezu równoramiennego ma długość 5 cm. W ten trapez wpisano okrąg o promieniu 2 cm. Oblicz:
a) Pole trapezu
b) długość przekątnej
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

kilka zadań które będe miała na sprawdzianie prawdopodo

Post autor: Lady Tilly »

KasienkaNurek pisze:Zad 1
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 i 8 cm. Oblicz:
a) pole koła opisanego na tym trójkącie
\(\displaystyle{ 6^{2}+8^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ c=10}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{c}{2}=5}\)
\(\displaystyle{ P=25\pi}\)
KasienkaNurek pisze: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 i 8 cm. Oblicz:
b) długość okręgu wpisanego w ten trójkąt
\(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}=\frac{6+8-10}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ obw=4\pi}\)
KasienkaNurek pisze:Zad 1
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 i 8 cm. Oblicz:
c) długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego
W trójkącie prostokatnym długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego jest równa średniej geometrycznej długości odcinków, na które dzieli ona przeciwprostokątną.
Zablokowany