pole wycinka koła
- sierpinskiwaclaw70
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 paź 2020, o 22:30
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 11 razy
pole wycinka koła
Witam. W jaki sposób obliczyć pole wycinka koła, gdy znam sinus kąta tego wycinka i promień koła. Chciałem to policzyć ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{ \alpha }{360} \cdot \pi r^{2} }\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2284
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: pole wycinka koła
Znając tylko sinus, nie jesteśmy w stanie określić jednoznacznie pola wycinka (chyba, że ten sinus wynosi \(\displaystyle{ \pm 1}\)).
Na przykład gdy sinus wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\), to kąt może być równy \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) lub \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\).
Musimy wiedzieć dodatkowo, w której ćwiartce jest nasz kąt. Wtedy można go obliczyć z użyciem funkcji cyklometrycznych.
Na przykład gdy sinus wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\), to kąt może być równy \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\) lub \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\).
Musimy wiedzieć dodatkowo, w której ćwiartce jest nasz kąt. Wtedy można go obliczyć z użyciem funkcji cyklometrycznych.