Znaleźć długość odcinka łączącego dwa punkty na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Mondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 261 razy
Pomógł: 7 razy

Znaleźć długość odcinka łączącego dwa punkty na okręgu

Post autor: Mondo »

Witam

czytając dowód twierdzenia farmata natrafiłem na równanie dające odległośc dwóch punktów na okręgu ->

Kod: Zaznacz cały

https://i2.paste.pics/0ac77bfbdfc71fef17cf30a13372ed80.png
. Chodzi oczywiście o długość `AP_1` która została podana jako `|AP_1| = 2R \sin(\pi-\theta_1)` Natomiast zupełnie nie rozumiem jak zostało to wyliczone. Patrząc na argument sinusa wydaje mi się, że w jakiś sposób został wykorzystany kąt który prosta `P_1` tworzy z prostą `l` gdyż ten kąt wynosi właśnie `180 - \theta_1`. Nie wiem jednak jak powiżać to z promienieniem tak, żeby ostatecznie dostać dłogośc szukanego odcinka.

Dziękuję za pomoc.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1668
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 448 razy

Re: Znaleźć długość odcinka łączącego dwa punkty na okręgu

Post autor: bosa_Nike »

Zastosowano twierdzenie sinusów w trójkącie \(\displaystyle{ P_1Q^*A}\). Miara kąta wewnętrznego przy wierzchołku \(\displaystyle{ Q^*}\) to właśnie \(\displaystyle{ \pi-\theta_1}\).
ODPOWIEDZ