Trapez równoramienny wpisany i opisany na okręgu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hithatsme
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2021, o 21:29
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Trapez równoramienny wpisany i opisany na okręgu.

Post autor: hithatsme »

4.
Stosunek długości podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równy 1:5, a ramię trapezu ma długość 6.
Oblicz:
a) pole trapezu,
b) długość okręgu opisanego na trapezie,
c) pola każdego z czterech trójkątów na jakie przekątne podzieliły trapez.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8570
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Re: Trapez równoramienny wpisany i opisany na okręgu.

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=6+6 \\ \frac{b}{a}= \frac{1}{5} \end{cases} \ \ \Rightarrow \ \ \begin{cases} a=10 \\ b=2 \end{cases} }\)
ODPOWIEDZ