Słynny dwustosunek i mój problem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
H0t_Orange_B0i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 cze 2020, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
wiek: 9
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

Słynny dwustosunek i mój problem

Post autor: H0t_Orange_B0i »

Cześć
Ostatnio zacząłem przerabiać słynną prace Dominika Burka odnośnie dwustosunku i biegunowych, i mam kłopot ze zrozumienie jednego fragmentu.
Dokładnie mi chodzi o stronę 6 i zapis
\(\displaystyle{ (T,Z;K,P)=(Y,X;L,P)=(Z,T;K,P)}\)
Pierwsza równość
\(\displaystyle{ (T,Z;K,P)=(Y,X;L,P)}\) wynika oczywiście z rzutu perspektywicznego, z twierdzenia 1.7 ,jednak kompletnie nie rozumiem przejścia do równości
\(\displaystyle{ (Y,X;L,P)=(Z,T;K,P)}\)
Czy mógłby ktoś wyjaśnić z czego wynika ta równość, z góry dziękuję i pozdrawiam.
Link do pdf'a :
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Re: Słynny dwustosunek i mój problem

Post autor: karolex123 »

Równość o która pytasz wynika z rozważenia rzutu o środku w punkcie R.
ODPOWIEDZ