Promień okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Matmaniaczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2021, o 21:42
Płeć: Kobieta
wiek: 25

Promień okregu

Post autor: Matmaniaczka »

Oblicz promień okręgu wpisanego w trapez o podstawach długości \(\displaystyle{ 18\, cm}\) i \(\displaystyle{ 22\, cm}\).

Oznaczyłam ramiona: \(\displaystyle{ c, d}\).

Wiem, że \(\displaystyle{ c+d=40, \text{Obwód}=80, \text{Pole}=40\cdot r}\).

Próbowałam układać równania z twierdzenia Pitagorasa, ale wciąż zbyt wiele niewiadomych. Proszę o podpowiedź jak zacząć
Ostatnio zmieniony 24 mar 2021, o 22:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Promień okregu

Post autor: JHN »

Jak dla mnie - mało danych... inaczej będzie dla równoramiennego, inaczej dla prostokątnego,,, a jest tych możliwości sporo więcej!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ