Równoległobok i trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
paulinamatematyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 lut 2021, o 12:36
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Równoległobok i trójkąt

Post autor: paulinamatematyka »

Równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\) ma pole równe \(\displaystyle{ 60}\). Punkt \(\displaystyle{ E}\) należy do boku \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ \frac{AE}{EB}= \frac{1}{2} }\). Punkt \(\displaystyle{ F}\) należy do boku \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ \frac{CF}{FB}= \frac{2}{3} }\). Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ D{}EF.}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2021, o 14:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Równoległobok i trójkąt

Post autor: a4karo »

Wsk: jakim wzorem wyrazisz pole trójkątów `ABC`i `EBF`?
ODPOWIEDZ