Zadanie o kartce papieru

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
VEO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2021, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
wiek: 28

Zadanie o kartce papieru

Post autor: VEO »

Weźmy kartkę o wymiarach \(\displaystyle{ a \times b }\), gdzie \(\displaystyle{ a \le b }\) w orientacji pionowej.
Poprowadzić dolny róg tak, by leżał na przeciwległej (dłuższej) krawędzi, aby długość zgięcia kartki była jak najdłuższa. Obliczyć długość zgięcia.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2021, o 20:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http:// matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zadanie o kartce papieru

Post autor: kerajs »

Postawię na :
\(\displaystyle{ z= \frac{b}{a} \sqrt{2b(b- \sqrt{b^2-a^2} )} }\)
ODPOWIEDZ