trygonometria w planimetrii

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
daenerya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 sty 2020, o 20:08
Płeć: Kobieta
wiek: 16

trygonometria w planimetrii

Post autor: daenerya »

W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ma miarę \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Oblicz obwód tego trójkąta, jeśli promień okręgu wpisanego jest równy 2.
Bardzo proszę o pomoc, zupełnie nie mam na to pomysłu :( sidenote: Możliwe, że jest to jakieś zadanie maturalne lub próbne; nie, nie było podane czy opisany kąt jest ostry czy nie.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: trygonometria w planimetrii

Post autor: Janusz Tracz »

Zauważ, że przeciwprostokątna jest równa \(\displaystyle{ \frac{2}{\tg \alpha} + \frac{2}{\tg \left( 45^{\circ}- \alpha \right)} }\). Zatem obwód to:

\(\displaystyle{ \text{Obw}=\frac{2}{\tg \alpha} + \frac{2}{\tg \left( 45^{\circ}- \alpha \right)}+\left( \frac{2}{\tg \alpha} + \frac{2}{\tg \left( 45^{\circ}- \alpha \right)}\right)\cos \left( 2 \alpha \right) +\left(\frac{2}{\tg \alpha} + \frac{2}{\tg \left( 45^{\circ}- \alpha \right)}\right)\sin \left( 2 \alpha \right) }\)

\(\displaystyle{ \text{Obw}=\left( \frac{2}{\tg \alpha} + \frac{2}{\tg \left( 45^{\circ}- \alpha \right)}\right) \left( 1+\cos 2 \alpha +\sin 2 \alpha \right) }\)
daenerya pisze: 17 sty 2021, o 13:28 nie było podane czy opisany kąt jest ostry czy nie.
Bo to jest kąt w trójkącie prostokątnym więc wiadomo, że jest ostry.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, o 13:43 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: trygonometria w planimetrii

Post autor: JHN »

1) Jeśli \(\displaystyle{ \alpha=45^\circ}\) , to zadanie jest niejednoznaczne
2) W przeciwnym wypadku:
-) zapisz związki trygonometryczne boków \(\displaystyle{ a, b}\) w tym trójkącie w zależności od \(\displaystyle{ c>2r=4}\)
-) wykorzystaj wzór na długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny:
\(\displaystyle{ r={a+b-c\over2}}\)
i do odpowiedzi blisko...

Pozdrawiam
daenerya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 sty 2020, o 20:08
Płeć: Kobieta
wiek: 16

Re: trygonometria w planimetrii

Post autor: daenerya »

dziękuję <3
ODPOWIEDZ