Własność czworokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Własność czworokąta

Post autor: mol_ksiazkowy »

W czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) jest \(\displaystyle{ \angle CBD = 2 \angle ADB }\) oraz \(\displaystyle{ \angle ABD = 2 \angle CDB }\) oraz \(\displaystyle{ AB= BC }\). Udoowdnić, że \(\displaystyle{ AD=DC}\).
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ