Półkole i dwa okręgi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Półkole i dwa okręgi

Post autor: Elayne »

Dwa zewnętrznie styczne okręgi o promieniu \(\displaystyle{ R_1}\) i \(\displaystyle{ R_2}\) są wewnętrznie styczne do półkola o promieniu \(\displaystyle{ 1}\), jak na rysunku poniżej. Udowodnić:
\(\displaystyle{ 2(\sqrt{2}-1) \ge R_1 + R_2}\)

Rysunek:

Kod: Zaznacz cały

https://i.postimg.cc/GtY75fpN/Qakclxzi12-Me34.png
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Półkole i dwa okręgi

Post autor: janusz47 »

Niech \(\displaystyle{ R_{1} \geq R_{2} }\)

\(\displaystyle{ R_{1}+R_{2} \leq 2R_{1} \ \ (*) }\)

Obliczamy długość promienia \(\displaystyle{ R_{1}}\)

Prowadzimy odcinek prostopadły do średnicy półkola w punkcie zewnętrznej styczności dwóch okręgów o promieniu \(\displaystyle{ R_{1}. }\)

Wtedy

\(\displaystyle{ R_{1} \sqrt{2} + R_{1} = 1, }\)

\(\displaystyle{ R_{1}(\sqrt{2} + 1) = 1, }\)

\(\displaystyle{ R_{1} = \frac{1}{\sqrt{2}+1} |\cdot (\sqrt{2}-1)}\)

\(\displaystyle{ R_{1} = \frac{\sqrt{2}-1}{(\sqrt{2}+1)(\sqrt{2}-1)}= \frac{\sqrt{2} -1}{2-1} = \sqrt{2} - 1.}\)

Na podstawie nierówności \(\displaystyle{ (*) }\)

\(\displaystyle{ R_{1} + R_{2}\leq 2(\sqrt{2} -1). }\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Półkole i dwa okręgi

Post autor: piasek101 »

Może czegoś nie widzę (wczoraj na zadanie patrzyłem) - promień wpisanego jest zmienny (np. największy to pół), Tobie wyszedł stały.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Półkole i dwa okręgi

Post autor: janusz47 »

Stały, bo zastąpiłem dwa okręgi o różnych promieniach \(\displaystyle{ R_{1}> R_{2} }\), dwoma okręgami o takim samym większym promieniu \(\displaystyle{ R_{1}.}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Półkole i dwa okręgi

Post autor: piasek101 »

Też wyznaczyłem (wczoraj) promień okręgu gdy oba są takie same.
Ale nie zauważyłem aby z tego wynikało, że gdy zwiększy się \(\displaystyle{ R_1}\) (a może być większy) to zmniejszenie \(\displaystyle{ R_2}\) spowoduje prawdziwość tezy.
ODPOWIEDZ