Weźmy półokrąg o promieniu \(\displaystyle{ R}\).
Jak podzielić go na \(\displaystyle{ 2}\) równe części(równe czyli o jednakowych polach) prostą równoległą do średnicy?
Tzn. w którym miejscu prosta przetnie promień prostopadły do średnicy?
Podział połowki
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- cmnstrnbnn
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Podział połowki
\(\displaystyle{ P_{c}=\frac{ \pi R^{2}}{2} \\ P_{k}= \frac{ \alpha }{360} \cdot \pi R^{2} - \frac{R^{2} \cdot \sin\alpha}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha }\) to kąt pomiędzy promieniami, które łączą końce szukanej cięciwy ze środkiem okręgu
\(\displaystyle{ \frac{P_{k}}{P_{c}}= \frac{1}{2} \\ \frac{P_{k}}{P_{c}}= \frac{\frac{ \alpha }{360} \cdot \pi R^{2} - \frac{R^{2} \cdot \sin\alpha}{2}}{\frac{ \pi R^{2}}{2}} = \frac{ \pi \alpha - \sin \alpha }{180 \pi } = \frac{1}{2} \\ }\) więc
\(\displaystyle{ \\ \pi\alpha -\sin \alpha =90 \pi }\)
dalej nie mam pomysłu jak to zrobić
\(\displaystyle{ \frac{P_{k}}{P_{c}}= \frac{1}{2} \\ \frac{P_{k}}{P_{c}}= \frac{\frac{ \alpha }{360} \cdot \pi R^{2} - \frac{R^{2} \cdot \sin\alpha}{2}}{\frac{ \pi R^{2}}{2}} = \frac{ \pi \alpha - \sin \alpha }{180 \pi } = \frac{1}{2} \\ }\) więc
\(\displaystyle{ \\ \pi\alpha -\sin \alpha =90 \pi }\)
dalej nie mam pomysłu jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 10 gru 2020, o 13:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.