1) Czy z kartki 21cm x 30cm mozna zrobic rulon przez ktory przetoczy sie pilka o srednicy 9cm?
2)Czy z drutu o dlugosci 60 cm mozna wykonac:
a)obrecz w ksztalcie okregu o promieniu 10 cm
b)swie obrecze kazda o promieniu 4 cm
c)dwie obrecze Pierwsza o promieniu 6cm Druga o promieniu 3 cm?
Z gory dzieki za odpowiedz.
Koło-zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Koło-zadania
2a)
obręcz ta będzie miała obwód \(\displaystyle{ 20\pi}\) patrząc na fakt ile wynosi \(\displaystyle{ \pi}\) drutu tego niestety nie starczy
2b)
\(\displaystyle{ 16\pi60}\) czyli nie starczy drutu
obręcz ta będzie miała obwód \(\displaystyle{ 20\pi}\) patrząc na fakt ile wynosi \(\displaystyle{ \pi}\) drutu tego niestety nie starczy
2b)
\(\displaystyle{ 16\pi60}\) czyli nie starczy drutu