zygzak
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
zygzak
Punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D, E}\) są współokręgowe, (i \(\displaystyle{ ABCDE}\) jest łamaną) i takie, że kąty przy wierzchołkach \(\displaystyle{ D, C, D}\) są równe \(\displaystyle{ 45^\circ}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ AB^2+ CD^2 = BC^2+DE^2.}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2020, o 17:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: zygzak
Chodziło o wierzchołki \(\displaystyle{ B, \;C, \;D}\)?
Co do samego zadania, to nwm czy te odcinki nie są przystające do siebie... Ale żadnych większych pomysłów nie mam.
Co do samego zadania, to nwm czy te odcinki nie są przystające do siebie... Ale żadnych większych pomysłów nie mam.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: zygzak
Ech, szkoda że nie działa TikZ.
Niech punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D, E}\) leżą na okręgu o środku \(\displaystyle{ O=(0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ R}\).
Kąty w wierzchołkach \(\displaystyle{ B, C, D}\) oparte są na tych samych łukach co odpowiednie proste kąty środkowe.
Przyjmuję, iż \(\displaystyle{ B=(0,R)}\) i \(\displaystyle{ D=(R,0)}\).
1) Punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do II ćwiartki. Rysuję średnicę prostopadłą do odcinka \(\displaystyle{ CO}\). Punkt \(\displaystyle{ A}\) (podobnie jak \(\displaystyle{ E'}\)) będzie końcem tej średnicy leżącym w III ćwiartce, a \(\displaystyle{ E''}\) końcem drugim.
Przyjmując że \(\displaystyle{ \angle BOC= \alpha}\) , to z twierdzenia kosinusów mam:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\
\left| BC\right|^2 =2R^2(1-\cos \alpha ) \\
\left| CD\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1-\cos \alpha ) }\)
Dla łamanych \(\displaystyle{ ABCDE'}\) i \(\displaystyle{ ABCDE''}\) teza nie zachodzi.
2)
\(\displaystyle{ C=(-R,0) \ \ \Rightarrow E=(0,-R) \wedge ( \ A'=D \vee A''=E) \\
\left| A'B\right|^2 =2R^2 \\
\left| A''B\right|^2 =2R^2 \\
\left| BC\right|^2 =4R^2 \\
\left| CD\right|^2 =2R^2 \\
\left| DE\right|^2 =4R^2 }\)
Dla łamanych \(\displaystyle{ A'BCDE}\) i \(\displaystyle{ A''BCDE}\) teza nie zachodzi.
3) Punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do III ćwiartki. Rysuję średnicę prostopadłą do odcinka \(\displaystyle{ CO}\). Punkt \(\displaystyle{ A''}\) (podobnie jak \(\displaystyle{ E'}\)) będzie końcem tej średnicy leżącym w IV ćwiartce, a \(\displaystyle{ E'' =A'}\) końcem drugim.
Przyjmując że \(\displaystyle{ \angle A'OB= \alpha}\) , to z twierdzenia kosinusów mam:
\(\displaystyle{ \left| A'B\right|^2 =2R^2(1-\cos \alpha ) \\
\left| A''B\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| BC\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\
\left| CD\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1-\sin \alpha ) \\
\left| DE''\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\ }\)
Z czterech możliwych łamanych tylko \(\displaystyle{ A'BCDE'}\) spełnia tezę.
4) \(\displaystyle{ C=(0, -R)}\)
Ten przypadek jest analogiczny do 2) i nie spełnia tezy.
5) \(\displaystyle{ C}\) należy do IV ćwiartki
Ten przypadek jest analogiczny do 1) i nie spełnia tezy.
Niech punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D, E}\) leżą na okręgu o środku \(\displaystyle{ O=(0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ R}\).
Kąty w wierzchołkach \(\displaystyle{ B, C, D}\) oparte są na tych samych łukach co odpowiednie proste kąty środkowe.
Przyjmuję, iż \(\displaystyle{ B=(0,R)}\) i \(\displaystyle{ D=(R,0)}\).
1) Punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do II ćwiartki. Rysuję średnicę prostopadłą do odcinka \(\displaystyle{ CO}\). Punkt \(\displaystyle{ A}\) (podobnie jak \(\displaystyle{ E'}\)) będzie końcem tej średnicy leżącym w III ćwiartce, a \(\displaystyle{ E''}\) końcem drugim.
Przyjmując że \(\displaystyle{ \angle BOC= \alpha}\) , to z twierdzenia kosinusów mam:
\(\displaystyle{ \left| AB\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\
\left| BC\right|^2 =2R^2(1-\cos \alpha ) \\
\left| CD\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1-\cos \alpha ) }\)
Dla łamanych \(\displaystyle{ ABCDE'}\) i \(\displaystyle{ ABCDE''}\) teza nie zachodzi.
2)
\(\displaystyle{ C=(-R,0) \ \ \Rightarrow E=(0,-R) \wedge ( \ A'=D \vee A''=E) \\
\left| A'B\right|^2 =2R^2 \\
\left| A''B\right|^2 =2R^2 \\
\left| BC\right|^2 =4R^2 \\
\left| CD\right|^2 =2R^2 \\
\left| DE\right|^2 =4R^2 }\)
Dla łamanych \(\displaystyle{ A'BCDE}\) i \(\displaystyle{ A''BCDE}\) teza nie zachodzi.
3) Punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do III ćwiartki. Rysuję średnicę prostopadłą do odcinka \(\displaystyle{ CO}\). Punkt \(\displaystyle{ A''}\) (podobnie jak \(\displaystyle{ E'}\)) będzie końcem tej średnicy leżącym w IV ćwiartce, a \(\displaystyle{ E'' =A'}\) końcem drugim.
Przyjmując że \(\displaystyle{ \angle A'OB= \alpha}\) , to z twierdzenia kosinusów mam:
\(\displaystyle{ \left| A'B\right|^2 =2R^2(1-\cos \alpha ) \\
\left| A''B\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| BC\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\
\left| CD\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1+\cos \alpha ) \\
\left| DE'\right|^2 =2R^2(1-\sin \alpha ) \\
\left| DE''\right|^2 =2R^2(1+\sin \alpha ) \\ }\)
Z czterech możliwych łamanych tylko \(\displaystyle{ A'BCDE'}\) spełnia tezę.
4) \(\displaystyle{ C=(0, -R)}\)
Ten przypadek jest analogiczny do 2) i nie spełnia tezy.
5) \(\displaystyle{ C}\) należy do IV ćwiartki
Ten przypadek jest analogiczny do 1) i nie spełnia tezy.
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2020, o 15:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.