Udowodnij, że złożenie jednokładności o środkach \(\displaystyle{ O_1, O_2}\) i skalach \(\displaystyle{ k_1, k_2}\) jest jednokładnością, o ile \(\displaystyle{ k_1\cdot k_2\neq 1}\) i o środku \(\displaystyle{ O}\) takim, że \(\displaystyle{ \vec{O_2O}=\lambda\vec{O_1O_2}}\), gdzie \(\displaystyle{ \lambda=\frac{k_1k_2-k_2}{1-k_1k_2}}\).
Patrzyłem na poprzednie tematy jednak nie rozumiem tych dowodów, jakby ktoś od początku mógł mi pomóc... umiem udowodnić ze złożenie jednokładności jest translacją a tego niestety nie.
Złożenie jednokładności jest jednokładnością
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 6 kwie 2020, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 23
- Podziękował: 4 razy
Złożenie jednokładności jest jednokładnością
Ostatnio zmieniony 22 cze 2020, o 20:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.