nierówność w czworokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

nierówność w czworokącie

Post autor: klimat »

Dany jest czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) taki że \(\displaystyle{ |AB|=|AD|=1}\) oraz kąt \(\displaystyle{ |\angle BAD|=90^o}\). Niech \(\displaystyle{ CB=c, CA=b}\) oraz \(\displaystyle{ CD=a}\). Wykaż
że \(\displaystyle{ (a−c)^2\le 2b^2\le(a+c)^2}\).
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: nierówność w czworokącie

Post autor: Janusz Tracz »

brutalne ale chyba działa:    
ODPOWIEDZ