Największy możliwy obwód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Największy możliwy obwód

Post autor: 41421356 »

Suma długości przekątnych w pewnym czworokącie wypukłym wynosi \(\displaystyle{ 20 \ \hbox{cm}}\). Jaki może być największy możliwy obwód tego czworokąta?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Największy możliwy obwód

Post autor: JHN »

Rysunek standardowy, \(\displaystyle{ 20=p+q=(p_1+p_2)+(q_1+q_2)}\)
Z nierówności trójkąta:
\(\displaystyle{ +\underline{\begin{cases} q_1+p_1>a\\p_1+q_2>b\\ q_2+p_2>c\\p_2+q_1>d \end{cases}}\\
40>a+b+c+d}\)

i wartości największej nie przyjmuje

Pozdrawiam
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Największy możliwy obwód

Post autor: 41421356 »

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Największy możliwy obwód

Post autor: matmatmm »

JHN pisze: 22 maja 2020, o 13:12 Rysunek standardowy, \(\displaystyle{ 20=p+q=(p_1+p_2)+(q_1+q_2)}\)
Z nierówności trójkąta:
\(\displaystyle{ +\underline{\begin{cases} q_1+p_1>a\\p_1+q_2>b\\ q_2+p_2>c\\p_2+q_1>d \end{cases}}\\
40>a+b+c+d}\)

i wartości największej nie przyjmuje
Coś mi się wydaje za grube takie oszacowanie. Masz jakąś metodę na konstrukcję czworokąta, żeby obwód "zbliżał się" do \(\displaystyle{ 40}\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Największy możliwy obwód

Post autor: a4karo »

Oszacowanie jest ok. Wystarczy wziąć dwa odcinki każdy o długości `10`równolegle o jednym wspólnym końcu i troszeczkę przesunąć jeden z nich tak, żeby się przecięły - dostaniemy "prawie trójkąt" o dużym obwodzie
ODPOWIEDZ