znając długości R(promień) oraz d policz l
proszę o pomoc
okrąg- policz długośc cieńciwy znając dł. promienia i
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
okrąg- policz długośc cieńciwy znając dł. promienia i
Popraw temat!
Obwód:
\(\displaystyle{ 2\pi{R}}\)
Znajdujemy kąt między R i R
\(\displaystyle{ \frac{d}{2\pi{R}}\cdot{360^{\circ}}}\)
I wtedy l z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ l^{2}=R^{2}+R^{2}-2R\cdot{\frac{d}{2\pi{R}}\cdot{360^{\circ}}}}\)
Obwód:
\(\displaystyle{ 2\pi{R}}\)
Znajdujemy kąt między R i R
\(\displaystyle{ \frac{d}{2\pi{R}}\cdot{360^{\circ}}}\)
I wtedy l z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ l^{2}=R^{2}+R^{2}-2R\cdot{\frac{d}{2\pi{R}}\cdot{360^{\circ}}}}\)