Równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Równoległobok
W równoległoboku ABCD krótsza przekątna Db ma długość 20cm.Wysokość trójkąta ACD poprowadzona z wierzchołka D dzieli odcinek AC na odcinki długości 9 cm i 25 cm. Oblicz:
a)obwód równoległoboku
b)pole równoległoboku
Dzięki.
a)obwód równoległoboku
b)pole równoległoboku
Dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 maja 2007, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 6 razy
Równoległobok
d1-krótsza przekątna
d2-dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ d1 = 20cm\\\\
d2 = 25cm+9cm = 34cm\\\\
Prównoległoboku=\frac{1}{2}*d1*d2\\\\
P=\frqc{1}{2}*20cm*34cm\\\\
P=10cm*34cm\\\\
P=340cm^{2}}\)
masz narazie pole, obwód jeszcze pomyśle, bo nie wiem narazie ską boki wziąć
d2-dłuższa przekątna
\(\displaystyle{ d1 = 20cm\\\\
d2 = 25cm+9cm = 34cm\\\\
Prównoległoboku=\frac{1}{2}*d1*d2\\\\
P=\frqc{1}{2}*20cm*34cm\\\\
P=10cm*34cm\\\\
P=340cm^{2}}\)
masz narazie pole, obwód jeszcze pomyśle, bo nie wiem narazie ską boki wziąć
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Równoległobok
Wynik jest zły, bo wzór na pole jest niepoprawny. To jest wzór na pole rombu, nie równoległoboku.
Proponuję zrobić porządny rysunek, oznaczyć wysokość trójkąta jakąś literką i skorzystać z tw. Pitagorasa (do trójkąta DEO, gdzie E to spodek wysokości trójkąta, a O punkt przecięcia przekątnych). Przeciwprostokątna w tym trójkącie ma dł. 10 (bo jest to połowa przekątnej równoległoboku), a jedna z przyprostokątnych ma dł. 8 ( 17-9).
Jak juz będzie znana wysokość trójkąta wystarczy skorzystać dwa razy z tw. Pitagorasa, by obliczyć boki. Mamy więc obwód.
Co do pola: trójkąt ACD to połowa równoległoboku, zatem pole równoległoboku jest dwa razy wieksze od pola tego trójkąta.
Do pola trójkąta mamy co trzeba: bok i wysokośc opuszczoną na ten bok.
Liczymy to pole, mnożymy przez 2 i zadanie skończone
Proponuję zrobić porządny rysunek, oznaczyć wysokość trójkąta jakąś literką i skorzystać z tw. Pitagorasa (do trójkąta DEO, gdzie E to spodek wysokości trójkąta, a O punkt przecięcia przekątnych). Przeciwprostokątna w tym trójkącie ma dł. 10 (bo jest to połowa przekątnej równoległoboku), a jedna z przyprostokątnych ma dł. 8 ( 17-9).
Jak juz będzie znana wysokość trójkąta wystarczy skorzystać dwa razy z tw. Pitagorasa, by obliczyć boki. Mamy więc obwód.
Co do pola: trójkąt ACD to połowa równoległoboku, zatem pole równoległoboku jest dwa razy wieksze od pola tego trójkąta.
Do pola trójkąta mamy co trzeba: bok i wysokośc opuszczoną na ten bok.
Liczymy to pole, mnożymy przez 2 i zadanie skończone
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 paź 2011, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozi Gród
Równoległobok
A czy jest ktoś w stanie wyjaśnić jak obliczyć drugi bok tego równoległoboku, który jest potrzebny żeby obliczyć obwód ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Równoległobok
Co do pola zauważ:
1. Pole równoległoboku to pole trójkątów przystających ACD i ABC.
2. Przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy.
Pozostaje w trójkącie DEF wyliczyć z tw. Pitagorasa bok DE - to wysokość w trójkącie ACD.
Co do obwodu, zerknij poniżej. Tw. Pitagorasa w trójkątach AED i CED wszystko wyjaśni.
1. Pole równoległoboku to pole trójkątów przystających ACD i ABC.
2. Przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy.
Pozostaje w trójkącie DEF wyliczyć z tw. Pitagorasa bok DE - to wysokość w trójkącie ACD.
Co do obwodu, zerknij poniżej. Tw. Pitagorasa w trójkątach AED i CED wszystko wyjaśni.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Równoległobok
Wykorzystujemy fakt, że przekątne przecinają się w połowie. Możemy więc obliczyć wysokość trójkąta ACD korzystając z tw. Pitagorasa. Mnożymy to przez 2, i uzyskojemy pole równoległoboku. Następnie boki równoległoboku możemy obliczyć z tw. Pitagorasa.
PS Sorki, źle przeczytałem treść i przez to mój poprzedni post był usunięty.
Och, Sherlock zrobił rysunek, więc teraz wszystko powinno być jasne
Pozdrawiam!
PS Sorki, źle przeczytałem treść i przez to mój poprzedni post był usunięty.
Och, Sherlock zrobił rysunek, więc teraz wszystko powinno być jasne
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 paź 2011, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozi Gród