Czworokąt i dwusieczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Czworokąt i dwusieczne

Post autor: 41421356 »

W czworokącie wypukłym długości kolejnych boków tworzą ciąg arytmetyczny. Wykaż, że wszystkie dwusieczne kątów wewnętrznych tego czworokąta przecinają się w jednym punkcie.

Czy tym czworokątem przypadkiem nie może być tylko romb?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Czworokąt i dwusieczne

Post autor: kerajs »

41421356 pisze: 27 mar 2020, o 22:12 Czy tym czworokątem przypadkiem nie może być tylko romb?
Tak, tym czworokątem przypadkiem może być tylko romb.

Skoro dwusieczne przecinają się w jednym punkcie, to jest on środkiem okręgu wpisanego w ten czworokąt. (dorysowując odcinki łączące boki z punktem przecięcia się dwusiecznych, i prostopadłych do tych boków, dostaniesz cztery pary przystających trójkątów, a stąd pokażesz równość tych dorysowanych odcinków).
Niech \(\displaystyle{ \left| AB\right|=a \ , \ \left| BC\right|=a+r \ , \ \left| CD\right|=a+2r \ , \ \left| DA\right|=a +3r }\) , a punktami styczności okręgu z czworokątem będą \(\displaystyle{ E,F,G,H }\)

Przyjmując \(\displaystyle{ \left| EB\right|=x=\left| BF\right| }\) mam:
\(\displaystyle{ \left| FC\right|=a+r-x=\left| CG\right| }\) co daje:
\(\displaystyle{ \left| GD\right|=r+x=\left| DH\right| }\) co daje:
\(\displaystyle{ \left| HA\right|=a+2r-x=\left| AE\right| }\)
Z drugiej strony \(\displaystyle{ \left| AE\right|=a-x }\) więc:
\(\displaystyle{ a-x=a+2r-x\\
2r=0}\)

co potwierdza Twoją intuicyjną odpowiedź.

Dodano po 3 godzinach 53 minutach 41 sekundach:
PS
Ależ ten temat jest popularny. Kilka godzin, a tyle tysięcy odsłon.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Czworokąt i dwusieczne

Post autor: 41421356 »

A nie można tutaj skorzystać wprost z warunku na okrąg wpisany w czworokąt, tj. \(\displaystyle{ a+(a+2r)=(a+r)+(a+3r)}\)?
ODPOWIEDZ