W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) boki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) są podstawami oraz \(\displaystyle{ |CD|=4, | AC| =6}\) ponadto kąt \(\displaystyle{ DAC}\) ma taką samą miarę co kąt \(\displaystyle{ ABC}\) wyznacz jaką częścią pola trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\) jest pole trójkąta \(\displaystyle{ ACD.}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 9 gru 2019, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole trapezu
Ostatnio zmieniony 24 mar 2020, o 18:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Pole trapezu
Trójkaty ABC i ACD są podobne w skali \(\displaystyle{ s= \frac{3}{2}}\) więc:
\(\displaystyle{ \frac{P_{ACD}}{P_{ACD}+P_{ACB}}= \frac{P_{ACD}}{P_{ACD}+ \frac{9}{4} P_{ACD}}= \frac{4}{13} }\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{ACD}}{P_{ACD}+P_{ACB}}= \frac{P_{ACD}}{P_{ACD}+ \frac{9}{4} P_{ACD}}= \frac{4}{13} }\)