W sześciokącie foremnym \(\displaystyle{ ABCD{}EF}\) punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) są środkami boków odpowiednio \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\). Proste \(\displaystyle{ PE}\) i \(\displaystyle{ QF}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ O}\).
Uzasadnij, że czworokąt \(\displaystyle{ OPBQ}\) i trójkąt \(\displaystyle{ OFE}\) mają równe pola.
Środkowe w sześciokącie foremnym i trójkąty przez nie utworzone
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 mar 2020, o 01:20
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 17
Środkowe w sześciokącie foremnym i trójkąty przez nie utworzone
Ostatnio zmieniony 17 mar 2020, o 02:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 671
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 207 razy
Re: Środkowe w sześciokącie foremnym i trójkąty przez nie utworzone
W skrócie, bez rozpisywania własności sześciokąta foremnego, tw. Pitagorasa, symetryczności...
Zrób schludny rysunek, przyjmijmy, że bok sześciokąta ma długość \(\displaystyle{ 4x>0}\) (nie będą się pojawiały ułamki) i zauważ istnienie równoramiennych trójkątów \(\displaystyle{ EFG}\) i \(\displaystyle{ PQE}\)
o bokach odpowiednio
\(\displaystyle{ 4x,\ 2\sqrt{13}x,\ 2\sqrt{13}x}\) i \(\displaystyle{ 2\sqrt3x,\ 2\sqrt{13}x,\ 2\sqrt{13}x}\)
oraz polach
\(\displaystyle{ 8\sqrt3 x^2}\) i \(\displaystyle{ 7\sqrt3 x^2}\).
Ponieważ
\(\displaystyle{ \begin{cases} S_{\Delta FOE}+S_{\Delta OQE}=8\sqrt3 x^2\\
S_{\Delta PQO}+S_{\Delta OQE}=7\sqrt3 x^2\end{cases}}\)
to
\(\displaystyle{ S_{\Delta FOE}-S_{\Delta PQO}=\sqrt3 x^2=S_{\Delta PBQ}}\)
co jest równoważne tezie
Pozdrawiam
PS. Wersja analityczna, pracowita...:
[ciach]
Zrób schludny rysunek, przyjmijmy, że bok sześciokąta ma długość \(\displaystyle{ 4x>0}\) (nie będą się pojawiały ułamki) i zauważ istnienie równoramiennych trójkątów \(\displaystyle{ EFG}\) i \(\displaystyle{ PQE}\)
o bokach odpowiednio
\(\displaystyle{ 4x,\ 2\sqrt{13}x,\ 2\sqrt{13}x}\) i \(\displaystyle{ 2\sqrt3x,\ 2\sqrt{13}x,\ 2\sqrt{13}x}\)
oraz polach
\(\displaystyle{ 8\sqrt3 x^2}\) i \(\displaystyle{ 7\sqrt3 x^2}\).
Ponieważ
\(\displaystyle{ \begin{cases} S_{\Delta FOE}+S_{\Delta OQE}=8\sqrt3 x^2\\
S_{\Delta PQO}+S_{\Delta OQE}=7\sqrt3 x^2\end{cases}}\)
to
\(\displaystyle{ S_{\Delta FOE}-S_{\Delta PQO}=\sqrt3 x^2=S_{\Delta PBQ}}\)
co jest równoważne tezie
Pozdrawiam
PS. Wersja analityczna, pracowita...:
[ciach]
Ostatnio zmieniony 17 mar 2020, o 18:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złamanie punktu III.6.7 Regulaminu.
Powód: Złamanie punktu III.6.7 Regulaminu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 mar 2020, o 01:20
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 17