Okręgi styczne, w tym jeden przechodzący przez zdefiniowany punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 27 gru 2019, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
Okręgi styczne, w tym jeden przechodzący przez zdefiniowany punkt
Witam,
Przejdę od razu do rzeczy.
Mamy okrąg niebieski, którego promień \(\displaystyle{ AB}\) znamy. Ponadto pomiędzy punktem \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) poprowadzono odcinek \(\displaystyle{ AC}\), którego długość również znamy. Jak obliczyć wartość kątów beta dla tworzonych okręgów, jeśli znamy ich promień oraz wiemy, że są one styczne do okręgu niebieskiego oraz muszą przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ C}\)?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2019, o 13:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 27 gru 2019, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
Re: Okręgi styczne, w tym jeden przechodzący przez zdefiniowany punkt
To z innej beczki.
Czy znając wartości \(\displaystyle{ R_{1}, R_{2}, r, \alpha _{1} }\) możemy określić długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) oraz długość łuku \(\displaystyle{ BC}\)?
Kod: Zaznacz cały
https://i.ibb.co/2h9zqKd/circles2.png
Czy znając wartości \(\displaystyle{ R_{1}, R_{2}, r, \alpha _{1} }\) możemy określić długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) oraz długość łuku \(\displaystyle{ BC}\)?
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Okręgi styczne, w tym jeden przechodzący przez zdefiniowany punkt
nie możemy, wartości \(R_1,R_2,r,\alpha_1\) nie wyznaczają jednoznacznie punktów \(A\) i \(B\)betanddontcare pisze: ↑27 gru 2019, o 18:38 To z innej beczki.
Kod: Zaznacz cały
https://i.ibb.co/2h9zqKd/circles2.png
Czy znając wartości \(\displaystyle{ R_{1}, R_{2}, r, \alpha _{1} }\) możemy określić długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\) oraz długość łuku \(\displaystyle{ BC}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 27 gru 2019, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 27
Re: Okręgi styczne, w tym jeden przechodzący przez zdefiniowany punkt
Czy na pewno? Punkt \(A\) jest "przyspawany" do zewnętrznego niebieskiego okręgu i prostej, natomiast położenie punktów \(B\) i \(C\), będzie się zmieniać wraz ze zmianą wartości \(r\). Czy konieczne jest określenie wartości \(A O_{2}\), żeby wykonać to zadanie? Są jakieś inne drogi?