Przekątna wielokąta
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Przekątna wielokąta
Udowodnić, że dowolny wielokąt, o ile nie jest trójkątem, ma przekątną całkowicie zawartą w jego wnętrzu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 794
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Re: Przekątna wielokąta
Niech \(\displaystyle{ W}\) będzie wielokątem czyli obszarem ograniczonym łamaną \(\displaystyle{ A_0A_1...A_nA_{n+1}}\) bez samoprzecięć i zamkniętą czyli \(\displaystyle{ A_{n+1} = A_0}\).
Przyjmijmy, że \(\displaystyle{ W}\) posiada kąt wewnętrzny, który jest mniejszy od \(\displaystyle{ \pi}\) (to jest prawdą dla każdego wielokąta). Załóżmy, że ten kąt wewnętrzny, to \(\displaystyle{ A_{i-1}A_iA_{i+1}}\). Niech \(\displaystyle{ T}\) będzie trójkątem o wierzchołkach \(\displaystyle{ A_{i-1}}\), \(\displaystyle{ A_i}\), \(\displaystyle{ A_{i+1}}\). Z faktu, że kąt \(\displaystyle{ A_{i-1}A_iA_{i+1}}\) jest wewnętrzny, wynika, że topologiczne wnętrze trójkąta \(\displaystyle{ T}\) oraz topologiczne wnętrze wielokąta \(\displaystyle{ W}\) się przecinają. Niech \(\displaystyle{ B_1,...,B_m}\) będą wszystkimi wierzchołkami wielokąta \(\displaystyle{ W}\) różnymi od \(\displaystyle{ A_{i-1}, A_i, A_{i+1}}\), które znajdują się we wnętrzu topologicznym trójkąta \(\displaystyle{ T}\). Jeśli \(\displaystyle{ m=0}\) czyli zbiór tych wierzchołków jest pusty, to \(\displaystyle{ A_{i-1}A_{i+1}}\) jest przekątną \(\displaystyle{ W}\) (bo ten wielokąt nie jest trójkątem) i jest wewnętrzną przekątną. Jeśli \(\displaystyle{ m\neq 0}\), to istnieje \(\displaystyle{ j}\) takie, że
$$|B_jA_i| = \min_{1\leq k\leq m}|B_kA_i|$$
Wówczas \(\displaystyle{ B_jA_i}\) jest wewnętrzną przekątną \(\displaystyle{ W}\).
Przyjmijmy, że \(\displaystyle{ W}\) posiada kąt wewnętrzny, który jest mniejszy od \(\displaystyle{ \pi}\) (to jest prawdą dla każdego wielokąta). Załóżmy, że ten kąt wewnętrzny, to \(\displaystyle{ A_{i-1}A_iA_{i+1}}\). Niech \(\displaystyle{ T}\) będzie trójkątem o wierzchołkach \(\displaystyle{ A_{i-1}}\), \(\displaystyle{ A_i}\), \(\displaystyle{ A_{i+1}}\). Z faktu, że kąt \(\displaystyle{ A_{i-1}A_iA_{i+1}}\) jest wewnętrzny, wynika, że topologiczne wnętrze trójkąta \(\displaystyle{ T}\) oraz topologiczne wnętrze wielokąta \(\displaystyle{ W}\) się przecinają. Niech \(\displaystyle{ B_1,...,B_m}\) będą wszystkimi wierzchołkami wielokąta \(\displaystyle{ W}\) różnymi od \(\displaystyle{ A_{i-1}, A_i, A_{i+1}}\), które znajdują się we wnętrzu topologicznym trójkąta \(\displaystyle{ T}\). Jeśli \(\displaystyle{ m=0}\) czyli zbiór tych wierzchołków jest pusty, to \(\displaystyle{ A_{i-1}A_{i+1}}\) jest przekątną \(\displaystyle{ W}\) (bo ten wielokąt nie jest trójkątem) i jest wewnętrzną przekątną. Jeśli \(\displaystyle{ m\neq 0}\), to istnieje \(\displaystyle{ j}\) takie, że
$$|B_jA_i| = \min_{1\leq k\leq m}|B_kA_i|$$
Wówczas \(\displaystyle{ B_jA_i}\) jest wewnętrzną przekątną \(\displaystyle{ W}\).
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Przekątna wielokąta
to na ogół nie jest prawda, ale można to łatwo poprawić wybierając jako \(B_j\) wierzchołek leżący najdalej prostej \(A_{i-1}A_{i+1}\)
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 794
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Re: Przekątna wielokąta
Dziękuję. Właściwie to ten wybór sobie wyobrażałem (gdy robiłem sobie "rysunek" w głowie). Formalne wyrażenie w moim rozwiązaniu, o który wierzchołek mi chodziło, było błędne.