pole czworokąta opisanego na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: K4rol »

witam, chodzi o pole czworokąta, a właściwie o długość boku "x" bo tylko tego brakuje aby policzyć pole, skończyły mi się pomysły co z tym zrobić

Kod: Zaznacz cały

https://ibb.co/vmNQ4SP
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: Gosda »

A co już masz? Co udało się policzyć, co zauważyłeś na rysunku?
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: K4rol »

dane z zadania były
r=2
dolna podstawa 5cm
ramię 6cm
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: Gosda »

Trochę mało, czy widzisz może jakieś trójkąty podobne albo przystające?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: JHN »

\(\displaystyle{ 1^\circ}\) "Przedłuż" rysunek w górę, do trójkąta prostokątnego... łatwo zauważyć, że o bokach \(\displaystyle{ 5,\ 12,\ 13}\)

\(\displaystyle{ 2^\circ}\) "Przedłuż" rysunek w lewo, do trójkąta, można zauważyć, że równoramiennego (wraz z dwoma wysokościami)

\(\displaystyle{ 3^\circ}\) Poszukaj par trójkątów podobnych i wnioskuj: długości ramienia i wysokości trójkąta równoramiennego oraz \(\displaystyle{ 2+x}\)

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: a4karo »

Możesz spróbować wyznaczyć kąty przy wierzchołkach
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: Gosda »

Możesz też brutalnie wyznaczyć współrzędne punktów i równania prostych, ale to nie jest chyba najlepszy (z rachunkowego punktu widzenia) pomysł :D
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: K4rol »

Gosda pisze: 9 gru 2019, o 20:13 Możesz też brutalnie wyznaczyć współrzędne punktów i równania prostych, ale to nie jest chyba najlepszy (z rachunkowego punktu widzenia) pomysł :D
hehe ta metoda odpada :)

Dodano po 9 minutach 52 sekundach:
JHN pisze: 9 gru 2019, o 18:44 \(\displaystyle{ 1^\circ}\) "Przedłuż" rysunek w górę, do trójkąta prostokątnego... łatwo zauważyć, że o bokach \(\displaystyle{ 5,\ 12,\ 13}\)
w jaki sposób to zauważyć? faktycznie to prawda ale to już program graficzny podpowiedział

Dodano po 18 minutach 18 sekundach:

Kod: Zaznacz cały

https://i.ibb.co/5RpGYht/Bez-tytu-u.png
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: K4rol »

Kod: Zaznacz cały

https://i.ibb.co/5RpGYht/Bez-tytu-u.png


Dodano po 4 minutach 47 sekundach:
Gosda pisze: 9 gru 2019, o 18:32 Trochę mało, czy widzisz może jakieś trójkąty podobne albo przystające?
pewnie że widzę, tylko to oznacza dodatkowe niewiadome
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: a4karo »

Niech \(\alpha\) oznacza połowę kąta przy środku okręgu należącego do do dużego deltoidu, a \(\beta\) połowę tegoż kąta w małym deltoidzie.
Mamy wtedy \(\frac{\pi}{2}+4\alpha+2\beta=2\pi\), czyli \(\beta=\frac{3\pi}{4}-2\alpha\)
Mamy \(\alpha=\arcctg \frac{3}{2}\) i \(\frac{x}{2}=\tg\beta\), a stąd
$$x=2\tg\left(\frac{3\pi}{4}-2\arcctg \frac{3}{2}\right)$$
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: K4rol »

a4karo pisze: 10 gru 2019, o 07:34 Niech \(\alpha\) oznacza połowę kąta przy środku okręgu należącego do do dużego deltoidu, a \(\beta\) połowę tegoż kąta w małym deltoidzie.
Mamy wtedy \(\frac{\pi}{2}+4\alpha+2\beta=2\pi\), czyli \(\beta=\frac{3\pi}{4}-2\alpha\)
Mamy \(\alpha=\arcctg \frac{3}{2}\) i \(\frac{x}{2}=\tg\beta\), a stąd
$$x=2\tg\left(\frac{3\pi}{4}-2\arcctg \frac{3}{2}\right)$$
sprawdziłem w dwóch miejscach i to jest 0,66

Dodano po 47 minutach 34 sekundach:
ok w innym miejscu wyszło tak

Kod: Zaznacz cały

https://i.ibb.co/VqtwVjf/455-C4-A06-D7-E1-4-E61-BD96-CB0-F07-DC70-EA.jpg
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: Gosda »

Nie pamiętam już jak dokładnie to liczyłem, ale mnie wyszło

\(\displaystyle{ x = \frac{14}{17}}\),

żeby dostać ten wynik trzeba zamienić arcus cotangens na arcus tangens we wzorze od a4karo.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: K4rol »

ok wyszło, tam powinno być
\(\displaystyle{ 2\arctg(3/2)}\)

dzięki :D

Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
Gosda pisze: 10 gru 2019, o 08:59 Nie pamiętam już jak dokładnie to liczyłem, ale mnie wyszło

\(\displaystyle{ x = \frac{14}{17}}\),

żeby dostać ten wynik trzeba zamienić arcus cotangens na arcus tangens we wzorze od a4karo.
no właśnie zauważyłem ten mały błądzik hehe, już wszystko gra

Dodano po 18 minutach 2 sekundach:
zastanawia mnie jak doszedłeś do takiego ładnego wyniku jak

\(\displaystyle{ x=\frac{14}{17}}\)

? bo ja to wklepuję w kalkulator i wychodzi przybliżenie - czy to po prostu wolfram? :D
Ostatnio zmieniony 10 gru 2019, o 16:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: pole czworokąta opisanego na okręgu

Post autor: JHN »

K4rol pisze: 10 gru 2019, o 07:07
JHN pisze: 9 gru 2019, o 18:44 \(\displaystyle{ 1^\circ}\) "Przedłuż" rysunek w górę, do trójkąta prostokątnego... łatwo zauważyć, że o bokach \(\displaystyle{ 5,\ 12,\ 13}\)
w jaki sposób to zauważyć?
Na rysunku zobaczyłem kwadrat - prostokątny
Przedłużenia w górę, licząc od punktów styczności: \(\displaystyle{ z}\), dają możliwość wykorzystania tw. Pitagorasa:
$$5^2+(z+2)^2=(z+3)^2 \iff z=10$$

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ