Dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Dowód

Post autor: Karolinaa0 »

Równoległobok \(\displaystyle{ ABCD}\) oraz trójkąty równoboczne \(\displaystyle{ DCE}\) i \(\displaystyle{ ADF}\) są położone tak jak na rysunku:

Kod: Zaznacz cały

https://pl-static.z-dn.net/files/d87/8318dfdbacb8d779f6f264f53d96294f.png

Udowodnij, że \(\displaystyle{ AE = FC}\).

W \(\displaystyle{ \triangle FDC}\) oraz w \(\displaystyle{ \triangle ADE }\).
\(\displaystyle{ |FD|=|AD| }\) oraz \(\displaystyle{ |DC|=|DE| }\)
Niech \(\displaystyle{ | \measuredangle ADC|= \alpha }\), a więc \(\displaystyle{ | \measuredangle ADE| =360^\circ - 60^\circ - \alpha = 300^\circ - \alpha =|\measuredangle FDC|.}\) Z tego wynika, że \(\displaystyle{ \triangle ADE \equiv \triangle FDC (bkb)}\), a więc \(\displaystyle{ |FC|=|AE|}\) cnd.

I mam pytanie czy ten dowód jest przeprowadzony poprawnie i jeśli tak to czy można też go udowodnić inaczej?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2019, o 16:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Dowód

Post autor: janusz47 »

Dowód poprawny.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Dowód

Post autor: Karolinaa0 »

Dobrze, dziękuję
ODPOWIEDZ