Udowodnij (korzystając ze wzoru na pole trójkąta), że jeśli czworokąt ma prostopadłe przekątne \(\displaystyle{ d _{1} }\) i \(\displaystyle{ d _{2} }\) leżące wewnątrz tego czworokąta, to jego pole wynosi \(\displaystyle{ \frac{d _{1} \cdot d _{2} }{2} }\)
Niestety nie mam pomysłu, jak zrobić to zadanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zadanie na dowodzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Zadanie na dowodzenie
Przekątna \(\displaystyle{ d_1}\) dzieli czworokąt na dwa trójkąty o podstawie \(\displaystyle{ d_1}\) i wysokościach \(\displaystyle{ d}\) oraz \(\displaystyle{ d_2-d}\). Stąd:
\(\displaystyle{ P_{czw}= \frac{1}{2}d_1d+\frac{1}{2}d_1(d_2-d)=\frac{1}{2}d_1(d+d_2-d)=\frac{1}{2}d_1d_2 }\)
\(\displaystyle{ P_{czw}= \frac{1}{2}d_1d+\frac{1}{2}d_1(d_2-d)=\frac{1}{2}d_1(d+d_2-d)=\frac{1}{2}d_1d_2 }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Zadanie na dowodzenie
Patrząc na rysunek
zauważamy, równość pól czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) i trójkąta\(\displaystyle{ EFD}\) , zatem
\(\displaystyle{ P_{ABCD} = P_{EFD} = \frac{1}{2} d_1 \cdot d_2 }\)
co wcześniej pokazał już Kolega kerajs
zauważamy, równość pól czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) i trójkąta\(\displaystyle{ EFD}\) , zatem
\(\displaystyle{ P_{ABCD} = P_{EFD} = \frac{1}{2} d_1 \cdot d_2 }\)
co wcześniej pokazał już Kolega kerajs
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 69 razy